Media prijzen groots afscheid Bafana Bafana

De Zuid-Afrikaanse media hebben het nationale voetbalelftal vandaag volop geprezen, daags na uitschakeling op het WK.

"Wat een groots afscheid!", kopte dagblad The Times met een foto van aanvoerder Aaron Mokoena die de supporters dankt na de 2-1 winst op Frankrijk in het stadion in Bloemfontein. "Bafana mag eruit liggen, maar hun 2-1 winst op Frankrijk vervult ons met trots", schreef de krant.

The Sowetan noemde de spelers "helden", Business Day prees hun "moedige inspanning" en ook The Star roemde het lef van de voetballers uit het gastland. "Bafana heeft iets gedaan dat voorbij de groepsfase reikt. Ze hebben dit land helpen verenigen", stond in een redactioneel commentaar van The Citizen.

Zuid-Afrika, dat als derde eindigde in de poule met vier punten, is het eerste gastland dat niet voorbij de groepsfase is gekomen. Tot grote teleurstelling van de fans. The Citizen publiceerde een foto van twee droevige gezichten die waren geschminkt in de kleuren van de nationale vlag. The Sowetan plaatste een foto van een huilende fan, met de tekst "Droevig afscheid".

Maar Zuid-Afrikaanse media spoorden het land aan vooral door te gaan met de viering van het WK. "Het spel gaat door", betoogde The Citizen. "De FIFA 2010 opwinding hangt nog steeds in de lucht." President Jacob Zuma stak het team en het hele land een hart onder de riem. "We hebben de wedstrijd tegen Frankrijk gewonnen. Jullie hebben goed gespeeld en ons trots gemaakt", sprak hij de spelers toe in de kleedkamer na de wedstrijd. "Maar de echte winnaar is ons land."