'CDA blokkeert rechts kabinet'

Volgens PVV-leider Geert Wilders blokkeert het CDA een kabinet van VVD-PVV-CDA. Verhagen houdt namelijk vast aan zijn weigering om met de andere partijen te onderhandelen. "Het CDA trekt gewoon de stekker eruit", concludeert Wilders.

Volgens Wilders wordt een rechts kabinet 'heel moeilijk, zo niet onmogelijk'. Dit zei hij na zijn gesprek donderdagochtend met informateur Rosenthal. Verhagen was eerder op de ochtend al bij Rosenthal langs geweest. Rutte zal rond 11:30 uur zijn gesprek hebben.

Later vandaag zal Rosenthal een persconferentie beleggen. Waarschijnlijk wordt er bekendgemaakt dat de beoogde coalitie niet mogelijk is. De meest waarschijnlijke volgende coalitie is Paars+. Deze zou moeten bestaan uit VVD-PvdA-D66 en nog een partij. GroenLinks is de meest genoemde als laatste coalitiepartner.

Update 13:35 uur:
Ook Mark Rutte heeft zijn gesprek met Rosenthal afgerond. In een reactie tegenover de aanwezige media liet hij weten de kans op een rechts kabinet klein te achten. "Ik stel vast dat het CDA niet wil deelnemen en niet met Geert Wilders en mij aan tafel wil", zei hij. Ondanks deze observatie, laat hij de hoop niet varen. "Het is aan de informateur om conclusies te trekken."

Volgens de VVD-leider zou een rechts kabinet programmatisch haalbaar zijn. Ook vindt hij dat zo'n kabinet het meest voor de hand ligt na de laatste verkiezingen.

Schuld
Ondanks dat het het CDA is die niet aan de tafel wil verschijnen, weigert Rutte de schuld bij Verhagen neer te leggen. Wel noemde hij de eis van Verhagen om de VVD en PVV eerst te laten praten een 'non-voorstel en irreëel' en 'nog nooit voorgekomen in de parlementaire geschiedenis.'

Wilders
Rutte gaf ook aan dat Wilders niets te verwijten valt volgens hem. "Wilders heeft zich constructief opgesteld", zei hij. Ook ziet de VVD-leider voldoende aanknopingspunten om een coalitie te vormen. "Er was de VVD en de PVV veel aan gelegen om dit kabinet te vormen."