'Psychoanalyse onterecht uit basispakket'

Psychoanalyse is onterecht uit het basispakket van zorgverzekeraars gehaald. De langdurige behandeling is namelijk wel degelijk effectief, stelt psycholoog Caspar Berghout in zijn dinsdag verschenen promotieonderzoek.

Bij psychoanalyse worden patiënten over een periode van enkele jaren zeer intensief behandeld, vaak vier tot vijf keer per week. Patiënten worden door de psychotherapeut teruggeleid naar hun jeugd, om de oorzaken van hun psychische leed te achterhalen. In maart werd de dure behandeling uit het basispakket gehaald, omdat de werking ervan nooit onomstotelijk bewezen zou zijn.

Berghout, onderzoeker van het VU medisch centrum, concludeert dat de symptomen en klachten van patiënten na de langdurige behandeling sterk afnemen. Zo zou bij aanvang van de therapie zeventig procent van de patiënten depressieve klachten hebben, en na de therapie dertien procent.

De onderzoeker stelt bovendien dat de kosten van de behandeling bij aanvang weliswaar hoog zijn, maar omdat de patiënt zich op de lange duur beter voelt, betaalt dit zich later terug in lagere maatschappelijke kosten. Zo bezochten patiënten na hun behandeling vijftig procent minder de huis- en bedrijfarts.