Staatssecretaris De Vries treedt af

Staatssecretaris Jack de Vries heeft besloten om met onmiddellijke ingang zijn taken neer te leggen. De CDA'er kwam de afgelopen tijd in opspraak nadat bekend werd dat hij vreemdging met een ondergeschikte die werkzaam was op zijn departement Defensie.

Dat maakten minister-president Jan Peter Balkenende en minister van Defensie Eimert van Middelkoop zojuist bekend. De staatssecretaris heeft besloten per direct met de actieve politiek te stoppen. Melissa Goede, de medewerkster in kwestie, kreeg al eerder een andere functie binnen Defensie toen haar buitenechtelijke relatie met De Vries bekend werd. De Vries woonde sinds kort in een kazerne, omdat zijn vrouw hem uit huis had getrapt.

Eerder besloot De Vries dat hij wel aanbleef als demissionair staatssecretaris. Wel zou hij genoegen nemen met een minder grote rol in de verkiezingscampagne van het CDA. Voorzitter Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP vond eerder al dat De Vries op moest stappen, omdat hij door zijn vreemdgangpraktijken zijn gezag was kwijtgeraakt en geen tijd meer zou hebben voor zijn werk.

Update 17:15
Jack de Vries licht zijn besluit toe in een persverklaring: "Ik ben tot deze beslissing gekomen vanwege de voortgaande publicitaire druk. Deze legt een onevenredige druk op mijn naaste omgeving. Bovendien wil ik voluit een ambassadeur zijn voor het ministerie van Defensie en de mannen en vrouwen van de krijgsmacht. Ik heb willen strijden voor hun draagvlak en wil daar nu geen afbreuk aan doen. Ook geldt het partijbelang. Ik heb veel aan de partij te danken en wil ook het CDA niet langer met deze discussie belasten."

"Politiek is mijn passie, maar het kan en mag niet meer ten koste gaan van datgene waar het echt om draait in het leven: je verantwoordelijkheid voor de mensen die je liefhebben. Dat dit alles is gebeurd, is mijn eigen verantwoordelijkheid. En die neem ik dan ook."

Er wordt echter met geen woord gerept over het taboe dat er bij defensie heerst bij relaties tussen leidinggevenden en hun ondergeschikten. De hele verklaring is hier te lezen

In een reactie op het aftreden van De Vries laat demissionair permier Balkenende weten dat het 'een moeilijk en ingrijpend besluit' was. De Vries zal ook niet terugkomen in de Tweede Kamer na de aankomende verkiezingen van 9 juni. Hij staat momenteel op de 15e plek van de kieslijst van het CDA. Hij zal zijn zetel opgeven, mocht hij verkozen worden.