Fortis krijgt boete van AFM

Fortis sa/nv en Fortis nv krijgen boetes van in totaal 576.000 euro opgelegd door de Autoriteit Financiele Markten (AFM). Dit maakt de toezichthouder vandaag bekend.

De twee juridische entiteiten, die hetzelfde Belgisch-Nederlandse bedrijf vertegenwoordigen, krijgen beide twee boetes van gelijke hoogte. Een boete van 144.000 euro wordt aan beide entiteiten gegeven vanwege overtreding van het verbod op marktmanipulatie en een boete van nog eens 144.000 euro wordt opgelegd voor het niet tijdig publiceren van koersgevoelige informatie.

Fortis was een van de betrokken partijen bij de overname van ABN Amro in 2007 en moest daarvoor een aantal maatregelen treffen waaronder de door de Europese Commissie opgelegde verkoop van zakenbankonderdelen van ABN Amro, aldus de AFM. Deze maatregelen hadden een negatieve invloed op het kunnen behalen van de solvabiliteitsdoelstellingen en binnen dit kader constateerde de toezichthouder de overtredingen.

De boete voor het manipuleren van de markt heeft betrekking op de presentatie van de toenmalige CEO van Fortis van 5 juni 2008 waarin hij zei dat de solvabiliteit van Fortis 'op plan' en 'sterk' is. Volgens de AFM verspreide Fortis daarmee misleidende informatie omdat de solvabiliteit zich vanaf begin mei 2008 negatief ontwikkelde.

Fortis krijgt de tweede boete omdat het concern na een bericht in de Telegraaf van 14 juni 2008 geen aanspraak meer kon maken op uitstel van openbaarmaking van koersgevoelige informatie, maar toch heeft nagelaten deze informatie zelf vrij te geven.

In het artikel schreef de krant dat Deutsche Bank als enige koper van de zakenbankonderdelen van ABN Amro zeer hoge eisen stelde en dat Fortis daarom veel geld op de verkoop zou moeten toeleggen. Als Fortis het bod zou accepteren zouden de financiele doelstellingen voor 2008 niet gehaald worden, volgens het artikel. De AFM stelt dat de informatie van het bericht juist is en dat Fortis heeft nagelaten koersgevoelige informatie na publicatie van het artikel vrij te geven.