Kabinet buigt zich over reactie Irakrapport

De voltallige ministerraad bespreekt vandaag de reactie op het onderzoek van de commissie-Davids naar het besluit om in 2003 politieke steun te geven aan de omstreden Amerikaans-Britse inval in Irak. Daar gingen bronnen rond het kabinet gisterenavond van uit.

De officiële reactie is de afgelopen weken voorbereid door premier Jan Peter Balkenende, de vicepremiers Wouter Bos en André Rouvoet en de meest betrokken ministers zoals Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Eimert van Middelkoop (Defensie), Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken).

Gisteren was er nog een gesprek in het Torentje van de premier aan het Binnenhof. Bos en Van Middelkoop waren er niet bij. Volgens ingewijden was het overleg zo opgeschoten dat de brief aan het hele kabinet kan worden voorgelegd.

Na de presentatie van het rapport op 12 januari ontstond zoveel politieke commotie dat het kabinet langs de afgrond scheerde. Op verzoek van de Tweede Kamer kwam het kabinet met een eerste reactie en volgde een debat. Balkenende beloofde toen dat de regering begin februari met een officiële reactie zou komen.