Brood mogelijk te duur door kartelafspraken

Nederlanders betalen mogelijk te veel voor onder meer brood en pasta. Dat is het gevolg van een kartel, waarvan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vermoedt dat het bestaat in de meelsector. "Iedereen eet dagelijks brood, pasta of consumeert andere meelproducten", zegt bestuursvoorzitter van de NMa Pieter Kalbfleisch.

De NMa heeft inmiddels een zeer diepgaand onderzoek uitgevoerd en een aantal rapporten tegen bedrijven in de sector opgemaakt. Na hoor- en wederhoor moet blijken of inderdaad sprake is van kartelafspraken. Ook in andere landen, waaronder Duitsland, Italië en België, vinden overigens dergelijke onderzoeken plaats.

Het vermoeden van kartelafspraken in de meelsector 'en andere concrete aanwijzingen' is voor de NMa reden om de komende twee jaar onder meer de zogenoemde verwerkende industrie extra te controleren. In de verwerkende industrie worden afgewerkte producten gemaakt. Ook de financiële en zakelijke dienstverlening, de zorgsector en energie- en vervoermarkten kunnen rekenen op aandacht van de NMa.