Larsson en Lagerbäck nemen afscheid

De kans dat Zweden te zien is op het WK2010 is na de nederlaag tegen Denemarken afgelopen weekend nihil. Mede hierdoor hebben bondscoach Lars Lagerbäck en routinier Henrik Larsson aangegeven hun carrière bij de nationale ploeg te beëindigen.

Zweden moet woensdag zelf winnen van het al uitgeschakelde Albanië en hopen dat Portugal zich verslikt in het nietige Malta. Als het Zweden niet lukt om play-offs af te dwingen zwaaien Lagerbäck en Larsson af.

"Het is mooi geweest", laat Larsson weten. "Het is jammer dat het zo moet eindigen. Maar het moment is aangebroken om vaarwel te zeggen. Ik blijf hopen dat we de play-offs alsnog bereiken, maar als dat niet lukt, zal het geen moeilijke beslissing zijn om te stoppen. Met de huidige stand van zaken is het echter niet realistisch om te verwachten we komende zomer van de partij zijn."

Larsson wil zich gaan richten op zijn loopbaan als trainer en kan dit niet meer combineren met de nationale ploeg. "Ik heb een hoop ervaring opgedaan en veel wedstrijden gezien. Ik heb een helder idee hoe ik spelers wil zien voetballen." Het is niet de eerste keer dan Larsson bedankt voor de nationale ploeg. In 2002 stopte hij ook maar kwam hier in 2004 op terug. Gezien zijn leeftijd (38) wordt aangenomen dat zijn besluit nu definitief is.

Bondscoach Lagerbäck ziet de kansen voor Zweden ook somber in en gaf aan ook al zou het zich plaatsen voor het WK dat er bij de kwalificatie voor het EK in Polen en Oekraïne een andere oefenmeester op de bank zit. De 61-jarige Zweed werkt al sinds 1997 voor de Zweedse voetbalbond. Onder zijn leiding plaatste het zich voor twee WK's en een EK. Lagerbäck is de tweede coach die opstapt in de WK-kwalificatie. Eerder stapte Fatih Terim al op bij Turkije.