Contador richt zich op eigen doel

Alberto Contador, winnaar van zowel de Tour, de Vuelta en de Giro in een periode van twee jaar, zal zich in 2009 richten op zijn eigen doel: de Tour de France. De veelbesproken samenwerking tussen zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong en Contador binnen het Astana van Johan Bruyneel doet niets af aan dat doel. De Franse sportkrant L'Équipe stelde de Spanjaard enkele vragen.

Het programma voor de Tour
"Mijn voorbereiding zal dit seizoen langer duren dan in 2008 omdat ik vorig seizoen erg vermoeid ben geëindigd na zowel de Giro als de Vuelta te hebben gereden. Ik verwacht dat ik voor Parijs-Nice (8-15 maart) op een goed maar niet winnend niveau zal zijn. Mijn eerste test ligt in de Ronde van Castilië en Léon (26-30 maart) waar ik voor de winst zal gaan rijden. Het trainingschema is samengesteld met de trainer van Astana en Johan Bruyneel en heeft als enige doel de Tour de France die 4 juli in Monaco zal beginnen. Ik zou graag de Dauphiné Libéré winnen maar de ervaring leert dat de winnaar van deze koers niet de winnaar van de Tour de France is."

De specifieke voorbereiding voor de Tour
"We hebben het materiaal en de positie op de fiets, voornamelijk gericht op de tijdrit, getest in een windtunnel in San Diego. Na de Ronde van Baskenland (6-11 april), de laatste rittenkoers in mijn eerste voorbereidingsblok, gaan we ons richten op het verkennen van de touretappes en het verbeteren van mijn tijdrit. Het is mijn voordeel dat er in 2009 aanzienlijk minder kilometers tegen de klok worden gereden dan in 2007."

De komst van Armstrong bij Astana
"Ik hoorde het nieuws tijdens de Vuelta van 2008 waar ik goed stond in het algemeen klassement. Dergelijk nieuws is niet bepaald goed voor de concentratie en het was ook niet per se goed nieuws voor me. Naderhand heb ik meerdere malen gesproken met Johan Bruyneel over de nieuwe indeling van de ploeg. Aanvankelijk dacht ik dat de samenwerking onmogelijk zou zijn maar nu lijkt de situatie beter te zijn dan ik me heb kunnen voorstellen."

De voordelen van de komst van de zevenvoudig Tourwinnaar
"Hij (Lance Armstrong) is een groot kampioen en weet als geen ander hoe hij de sport moet verkopen. Zijn comeback heeft zeker voordelen omdat het mij uit de luwte van alle media-aandacht houdt, in ieder geval tot het begin van de Tour. Dat lijkt onbelangrijk maar voor mij is die rust zeer belangrijk. Het is duidelijk dat hij veel invloed heeft, op het gebied van marketing en sponsoring. Hij is natuurlijk een charismatische sporter maar op sportief vlak heb ik die druk nog niet gevoeld."

Ploeggenoten
"De relatie tussen Lance en Johan Bruyneel is ongekend sterk. Samen hebben ze zeven keer de Tour de France gewonnen. Ik zal nooit zo’n sterkte relatie met Johan kunnen hebben. Ik begrijp en accepteer dat maar vindt dat het geen invloed mag hebben op en tijdens de koers.
We hebben elk ons programma uitgestippeld en daarin komen we elkaar in de voorbereiding niet tegen. De eerste gelegenheid waar we elkaar in de koers treffen zal waarschijnlijk de Dauphiné Libéré zijn maar ook dat is niet zeker. Eén ding staat vast is dat we samen de Tour de France zullen rijden. Op het trainingskamp in Tenerife vond ik hem erg sterk en gemotiveerd maar voorlopig zit hij in het warme Australië en blijf ik achter in het koude Spanje."