Jaaroverzicht 2008: Wielrennen

Het sportjaar 2008 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen. Iedere dag zullen er tot het einde van het jaar een of meerdere overzichten verschijnen. Vandaag is het de beurt aan het wielrennen.

Wedstrijden

De Duitse wielrenner André Greipel wint de Tour Down Under, de eerste ProTour-wedstrijd van 2008. Tom Boonen schrijft de Ronde van Qatar op zijn naam. Philippe Gilbert is de beste in de eerste klassieker van het seizoen, de Omloop het Volk. Een dag erna wint Steven de Jongh Kuurne-Brussel-Kuurne. Davide Rebellin wint Parijs-Nice, Robert Gesink eindigt als vierde. Fabian Cancellara grijpt de eindzege in de Tirreno-Adriatico. Een paar dagen later is de Zwitser ook de beste in Milaan - San Remo. De Brabantse Pijl eind maart is een prooi voor de Fransman Sylvain Chavanel.

Stijn Devolder wint de Ronde van Vlaanderen. De Belg komt solo over de streep. Succes is er voor Rabobank in Gent-Wevelgem als Oscar Freire de massasprint weet te winnen. Tom Boonen wint de 106e editie van Parijs - Roubaix. Damiano Cunego wordt de winnaar van de Amstel Gold Race. De Waalse Pijl wordt een prooi voor Kim Kirchen. Alejandro Valverde is de beste in Luik-Bastenaken-Luik. De Spanjaard klopte in de eindsprint Davide Rebellin en Frank Schleck. Andreas Klöden wint begin mei de 62ste editie van de Ronde van Romandië. Lars Boom wint eind mei Olympia's Tour.

Alberto Contador wint de 91e Giro d'Italia. Alejandro Valverde wint de zestigste editie van de Dauphiné Liberé. Voor de renner van Caisse d’ Epargne is het de eerste overwinning in een rittenkoers. Marianne Vos wordt op het NK wielrennen nationaal kampioene op de weg. Bij de mannen gaat Lars Boom er met de titel vandoor.

Thomas Rohregger wint midden juli de Ronde van Oostenrijk Alejandro Valverde is begin augustus de sterkste tijdens de Clasica San Sebastian. Lars Boom is de nieuwe Nederlands kampioen bij het tijdrijden. Bij de vrouwen gaat de Nederlandse titel naar Mirjam Melchers. De Ronde van Duitsland is een prooi voor Linus Gerdemann. De dertiende editie van de Vattenfall Cyclasics, de ProTour-koers met start en finish in Hamburg, wordt gewonnen door Robbie McEwen. Alberto Contador wint de 63e editie van de Ronde van Spanje. De Spanjaard van Astana treedt met de zege in de voetsporen van Felice Gimondi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx en Bernard Hinault die net als hij de drie grote etappekoersen(Giro, Vuelta en Tour de France) wisten te winnen. Tijdens het wereldkampioenschap wielrennen in Varese pakt de Duitser Bert Grabsch verrassend de titel bij het tijdrijden. Alessandro Ballan is de nieuwe wereldkampioen wielrennen op de weg. De Italiaan is na 260 kilometer koersen de beste. De wielerklassieker Parijs – Tours wordt gewonnen door Philippe Gilbert van Francais des Jeux. Damiano Cunego wint de Ronde van Lombardije, de laatste grote wielerwedstrijd van dit seizoen.

Doping

En ook in 2008 werd de wielersport weer door verschillende dopinggevallen getroffen. Begin januari wordt bekend dat Matthias Kessler geschorst is tot 26 juli 2009 nadat hij in de Tour de France van 2007 werd betrapt op doping. De Duitse televisiezender ARD beweert in januari te beschikken over informatie dat een dertigtal atleten, waaronder Denis Menchov en diens oud-ploeggenoten Michael Rasmussen én Michael Boogerd, klant waren van een Weense bloedbank. Twee dagen daarna neemt de zender alweer afstand van de eigen berichtgeving. De organisatie van de Giro d'Italia nodigt dit jaar de wielerploegen Astana en High Road, de opvolger van T-Mobile niet uit. De ProTour ploegen worden geweerd vanwege hun recente betrokkenheid bij verschillende dopingschandalen. Vlak voor de start van de Giro wordt bekend dat Astana toch mee mag doen. Om diezelfde reden is Astana ook niet welkom in de Tour de France dit jaar.

Danilo Di Luca wordt in april vrijgesproken van dopingebruik. Wielrenner Alessando Petacchi wordt voor een jaar geschorst omdat er tijdens de Giro van vorig jaar een te hoge waarde salbutamol bij hem werd geconstateerd. Team Milram ontslaat Igor Astarloa. Hij wordt verdacht van het gebruik van verboden middelen. Aan de vooravond van de Giro d'Italia is Ariel Maximiliano Richeze door de ploegleiding van de CSF-formatie uit de Giro genomen. De Argentijn heeft positief gereageerd bij een dopingcontrole na afloop van de Omloop van de Sarthe. Tom Boonen is betrapt op het gebruik van cocaïne. De Belgisch toprenner loopt op 25 mei tegen de lamp bij een controle buiten competitie. Daardoor is de kans dat de renner geschorst wordt niet waarschijnlijk, Wel krijgt hij een startverbod voor de Ronde van Zwitserland.

Astana ontslaat Vladimir Goesev. De renner vertoonde bij een interne dopingcontrole buiten de competitie om afwijkende waarden. Begin augustus wordt bekend dat de Italiaanse wielrenner Emanuele Sella betrapt is op het gebruik van doping. Ondrej Sosenka test positief op het gebruik van methamfetamine. Tijdens de nationaal kampioenschappen in juni van dit jaar liep de 32-jarige Tsjech tegen de lamp. Fränk Schleck wordt begin oktober door CSC voorlopig op non-actief gezet. De Luxemburger heeft toegegeven dat hij in 2006 geld heeft overgemaakt naar de rekening van de arts Eufemiano Fuentes. De Ronde van Duitsland zal in 2009 niet op de wielerkalender prijken. De organisatie nam dit besluit naar aanleiding van de dopingschandalen van de laatste weken. En ook de Duitse wielerwedstrijd om de Sparkassen-Cup in Villingen-Schwenningen zal in 2009 niet doorgaan. Emanuele Sella wordt voor een jaar geschorst vanwege het gebruik van doping. Tijdens de Zesdaagse van Gent, die van 18 tot 23 november werd gehouden, is Iljo Keisse betrapt op doping.. Fränk Schleck wordt niet langer vervolgd voor zijn vermeende betrokkenheid bij de Spaanse dopingzaak Operacion Puerto. In België zijn de voormalige top-wielrenners Johan Museeuw, Jo Planckaert, Chris Peers en Mario De Clercq bestraft voor het bezit van doping. Ze krijgen een voorwaardelijke celstraf van tien maanden.

Veldrijden

Begin dit jaar worden de Nederlandse kampioenschappen veldrijden verreden. Mirjam Melchers wint de titel bij de vrouwen en Lars Boom prolongeert zijn titel bij de mannen.

Marianne Vos slaagt er tijdens het WK veldrijden in het Italiaanse Treviso in om de zilveren medaille te pakken. De Duitse Hanka Kupfernagel gaat er met de titel vandoor. Bij de mannen gaat de titel naar Lars Boom.

De transfers

Sven Nys verruilt Rabobank voor Landbouwkrediet. Philipe Gilbert komt vanaf volgend seizoen uit voor Silence-Lotto. Filippo Pozzato rijdt volgend jaar voor de Russische wielerploeg Katoesja, de opvolger van Tinkoff en Robbie McEwen vertrekt aan het eind van dit seizoen bij de Belgische formatie Silence-Lotto. Hij vertrekt naar Katuscha. Thomas Dekker vertrekt midden augustus bij Rabobank. De coureur en wielerploeg zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat verschillende inzichten tot een breuk moeten leiden. Eind september wordt bekend dat hij in 2009 voor Silence-Lotto zal gaan rijden. De Rabobank wielerploeg versterkt zich voor komend seizoen met Juan Manuel Gárate en Tom Stamsnijder. De winnaar van de Tour de France, Carlos Sastre, fietst in 2009 en 2010 voor de Canadese ploeg Cervélo. Skil-Shimano trekt voor komend seizoen de Nederlander Koen de Kort en de Fransman Cyril Lemoine aan. De nieuwe Nederlandse wielerploeg Vacansoleil haalt Jens Mouris en de Belgen Frederik Veuchelen en Wim de Vocht . Servais Knaven rijdt in 2009 voor Milram. Linus Gerdemann verhuist van Columbia naar Milram. Davide Rebellin zet zijn loopbaan voort bij Diquigiovanni. Yaroslav Popovych vertrekt bij Silence-Lotto. Popovych ging niet akkoord met een sterk verlaagd loonaanbod en verkast naar de Astana-ploeg van Johan Bruyneel. De Duitse wielrenner Patrik Sinkewitz heeft een nieuwe ploeg gevonden. Sinkewitz, die vorig jaar bij T-Mobile werd ontslagen vanwege het gebruik van doping, rijdt volgend jaar voor het Tsjechische PSK. Jörg Jaksche gaat volgend seizoen rijden voor kleine Italiaanse profploeg Cinelli. De Duitser werd in 2007 voor een jaar geschorst wegens dopinggebruik.

Zij stopten

Jan Boven zet in april een punt achter zijn loopbaan. Paolo Savoldelli is aan zijn laatste seizoen als professioneel wielrenner bezig. Daarna hangt hij zijn fiets definitief aan de wilgen. Bobby Julich stopt na dit seizoen met wielrennen. De renner van CSC kan de vele opofferingen om tot de wereldtop te behoren niet meer opbrengen. Rik Verbrugghe stopt als wielrenner. Op 18 oktober, tijdens de Ronde van Lombardije, sluit de 34-jarige Belg zijn loopbaan af. Bradley McGee zet een punt achter zijn actieve loopbaan en gaat als ploegleider aan de slag bij zijn huidige werkgever CSC. De Duitse wielrenner Erik Zabel stopt na dit seizoen als profwielrenner. Paolo Bettini stopt na het WK met wielrennen. Steffen Wesemann maakt bekend zijn actieve carrière als wielrenner te beëindigen. Christophe Rinero stopt met wielrennen. De Fransman krijgt geen nieuw contract bij zijn huidige ploeg Agritubel.

Zij keren terug

Ivan Basso maakt in april bekend dat hij na het uitzitten van zijn schorsing weer terug zal keren in het wielerpeloton. Begin september berichten Amerikaanse media dat Lance Armstrong een comeback wil maken in het peloton. Een dag later ontkent Johan Bruyneel, vriend en oud-ploegleider van de Amerikaan, die verhalen. Diezelfde dag nog bevestigt Armstrong echter de geruchten: Hij wil voor een achtste tourzege gaan. José Luis Rubiera, die aan het einde van dit seizoen zou stoppen en jarenlang ploeggenoot van Armstrong was, heeft zich bedacht en plakt er nog een seizoen aan vast bij Astana. Eind september wordt bekend dat Armstrong in januari terug zal keren in het wielerpeloton. De zevenvoudig winnaar van de Tour de France zal dan aan de start verschijnen van de Tour Down Under. Hij zal dat doen voor Astana. In de aanloop naar zijn rentree in het wielerpeloton heeft Lance Armstrong zijn eerste overwinning binnen. De 37-jarige Amerikaan wint de 25e editie van de Tour de Gruene, een individuele tijdrit in Texas over 25,6 kilometer.

Na die bekendmaking komen er meer wielrenners die een comeback willen maken: Michael Boogerd zegt dat als hij een serieus aanbod krijgt hij overweegt om terug te keren. Een paar dagen later zegt de Nederlander dat zijn plannen voor een comeback niet al te serieus moeten worden genomen. Floyd Landis geeft te kennen gegeven graag te willen terugkeren in het wielerpeloton na zijn dopingschorsing. Vanaf 31 januari is de schorsing van de Amerikaan voorbij.

Ivan Basso maakt in oktober zijn rentree in het wielerpeloton. Basso, die er dan een schorsing van twee jaar heeft opzitten, werd geschorst omdat hij zei dat hij de intentie had om doping te gebruiken. Michael Rasmussen zegt eind september dat ook hij werkt aan een comeback. Aleksandre Vinokourov heeft gezegd dat ook hij in 2009 wil terugkeren in het peloton. Vanwege het gebruik van doping, vorig jaar tijdens de Tour de France, kreeg Vino een milde straf opgelegd, een schorsing van één jaar, omdat hij toen zijn afscheid had aangekondigd. Nu de Kazach heeft gezegd dat hij weer wedstrijden wil rijden, probeert de UCI alsnog de schorsing met een seizoen te verlengen

En ook Franck Vandenbroucke wil terugkeren in het professionele wielerpeloton. VDB was een groot talent, totdat hij in de problemen kwam door drugsgebruik. Michele Bartoli overweegt een terugkeer in het wielerpeloton. De 38-jarige wielrenner zegt dit tegenover Cyclingnews.

Zij ontvielen ons
De Schotse wielrenner Jason MacIntyre overlijdt nadat hij op een training werd aangereden door een busje. Tijdens de Clasica de Amarante, een wielerkoers in Portugal, komt de wielrenner Bruno Neves ten val en overlijdt op weg naar het ziekenhuis. Sportverslaggever Jacques Chapel overlijdt op 62-jarige leeftijd. Hij was al langere tijd ernstig ziek. Sinds 1980 versloeg Chapel de Tour de France voor de AVRO, Tros en de Wereldomroep. Vanaf 1992 was hij te horen op Radio Tour de France. Twee Colombiaanse wielrenners komen om het leven als ze tijdens de Clásica Nacional de Aguazul in hun thuisland worden aangereden door een vrachtwagen die tegen de stroom van het peloton inreed.

Baanwielrennen

Tijdens het wereldkampioenschap baanwielrennen is er Nederlands succes. Jenning Huizenga wint zilver op de individuele achtervolging en er is brons voor de Nederlandse teamsprinters. Op de scratch pakt Wim Stroetinga zilver. Peter Schep wordt derde op de puntenkoers. Alleskunner Marianne Vos verovert het goud op de puntenkoers bij de vrouwen en er is zilver voor Teun Mulder op de keirin. Op de slotdag is er nog tweemaal goud voor ons land. Teun Mulder pakt de wereldtitel op de één kilometer tijdrit en Ellen van Dijk is de sterkste op het onderdeel scratch.

Wim Stroetinga en Matthé Pronk pakken, bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen op de wielerbaan in Alkmaar, goud. Stroetinga doet dat door het duuromnium te winnen, Pronk is de beste achter derny's. Theo Bos pakt de titel op het sprintomnium. Danny Stam en Robert Slippens winnen de zesdaagse van Amsterdam. Eind november wint het duo ook de Zesdaagse van het Noorden. Een paar dagen daarna maakt Slippens bekend dat hij stopt. Danny Stam en Bruno Risi winnen half december de zesdaagse van Zürich.

Diversen
De kantonrechter in Utrecht zegt dat de Rabobank-ploeg het recht had om de Deen Michael Rasmussen te ontslaan. Het had alleen niet op staande voet mogen gebeuren. Rasmussen gaat naar het internationale hof van sportarbitrage in Lausanne (CAS) om zijn schorsing van twee jaar aan te vechten. De Ronde van Georgia gaat in 2009 om financiële redenen niet door. De Internationale Wielerfederatie UCI laat weten dat de nieuwe Russische wielerformatie Katoesja een ProTour-licentie heeft verworven. Theo Bos heeft aangegeven dat hij zich minstens een jaar op de weg wil oriënteren om te zien hoe ver hij kan komen. Hij zal dit doen bij de de continentale ploeg van Rabobank. Robert Gesink wordt uitgeroepen tot Nederlands wielrenner van het jaar. Bij de dames wint Marianne Vos de Keetie van Oosten-Hage Trofee voor de derde keer op rij. Voor de tweede maal op rij pakt Alberto Contador de Vélo d'Or als beste wielrenner van het jaar. Skil-Shimano behoudt zijn ProContinentale status en het nieuwe Vacansoleil, dat de licentie overnam van de P3transfer - Batavus, wordt ook ProContinentaal. Ook de komende vier jaar maakt de Eneco Tour onderdeel uit van de UCI ProTour.

Submitter:  Bron: FOK!sport