De Jong moet het van pieken hebben

Bob de Jong is dit weekend actief op de 10000 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Moskou. De laatste keer dat de stayer op deze afstand in de WB-cyclus een overwinning boekte, dateert alweer van 20 februari 2005.

De Jong typeert zich vooral als momentschaatser. "Ik stijg niet boven het deelnemersveld uit. Ik moet het van mijn pieken hebben, daar werk ik naar toe. Op een goede dag kan ik iedereen achter me laten," liet hij weten. "Ik weet van mezelf dat ik weinig win. Maar als het dan een keer raak is, is de vreugde des te groter."

De schaatser vind het leuk om eens in Moskou te zijn. De hotelkamer heeft nauwelijks comfort en het eten is matig, maar dat neemt hij voor lief. Het is namelijk eens wat anders dan het Thialf in Heerenveen, waar dit seizoen twee wereldbekerwedstrijden worden verreden. "Die baan krijgt veel te veel wedstrijden toegewezen. Twee World Cups in één seizoen, dat slaat toch nergens op? Waarom gaan we niet eens naar Assen of Den Haag? Het wordt tijd dat we het schaatsen verspreiden. Anders hadden we nu ook niet in Moskou hoeven zitten."