Mosley wil kosten halveren

Max Mosley, president van de FIA, wil de kosten in de Formule 1 drastisch verminderen. De teams moeten binnen drie maanden met een voorstel komen over hoe die kosten kunnen worden gehalveerd. Voor 3 oktober moeten er maatregelen genomen zijn, anders zal de FIA dat doen.

In een brief die donderdag naar alle teams is verstuurd, schreef Mosley het volgende: "De situatie in de Formule 1 is onhoudbaar aan het worden. De grote autofabrikanten hebben momenteel meer dan duizend man in dienst om twee wagens op de grid te krijgen. Dit is natuurlijk onacceptabel, vooral als je je bedenkt hoe moeilijk deze bedrijven het op dit moment hebben door de huidige marktomstandigheden."

Het beperken van het gebruik van windtunnels is een voorbeeld van een kostenreducering. Het verlengen van de levensduur van onderdelen en het zuiniger maken van de wagens zijn andere. Het lijkt Mosley een mooi doel om in 2015 auto's te hebben die vijftig procent zuiniger zijn in het brandstofverbruik zonder dat er ingeleverd wordt aan de prestaties.

Ook wil hij dat de teams na gaan denken over de regels die inhalen kunnen bevorderen. "We willen dat er auto's ontwikkeld gaan worden die kort op elkaar kunnen rijden, zonder dat zij minder gaan presteren. Misschien moet de volgende wagen zelfs voordeel gaan krijgen op de leidende wagen", aldus Mosley.