Van Basten: "Wij selecteren op voetbalkwaliteiten

Op een persconferentie vanmiddag heeft bondscoach Marco van Basten zijn toch wel verrassende keuze voor Mark van Bommel, in de 22-koppige selectie van Oranje, toegelicht.

"We hebben Mark natuurlijk gevolgd. Hij is de laatste weken erg goed bezig en hij verdient daarom zijn plek in de selectie", aldus de bondscoach.

Daarnaast reageerde Van Basten ook op de afwezigheid van Ruud van Nistelrooy. "Diegene die jullie zullen missen is Ruud van Nistelrooy. Daar is veel over te doen geweest. Maar wij blijven hetzelfde beweren. Ook al willen anderen dat niet zien. Wij selecteren op voetbalkwaliteiten." Op de vraag van een journalist wat Van Nistelrooy moet doen om weer te worden geslecteerd voor het Nederland elftal, antwoordde de bondscoach: "Opvallend en indrukwekkend spelen."

Tijdens de persconferentie kwam ook de kritiek van Van Nistelrooy op de selectieprocedure van Van Basten ten sprake. Van Basten zag het als een aanval op hemzelf en zei dat de spits van Real Madrid het niet via de pers had moeten spelen. "Ik speel geen spelletjes. Ik vind het niet fair dat mensen mij niet integer vinden. Dat ben ik namelijk wel. Of men dat nu gelooft of niet. Ik weet hoe het is om emotioneel te reageren. Ruud is echter ook al een ervaren speler. Hij had anders moeten reageren."