EK onder-21: Uitslag Nederland - Denemarken

Jong Oranje heeft ook zijn tweede poulewedstrijd op het EK onder-21 niet winnend kunnen afsluiten. In Aveiro speelde Nederland gelijk tegen Denemarken: 1-1.

Bondscoach Foppe de Haan voerde in vergelijking met de nederlaag tegen Oekraïne (1-2) een aantal wijzigingen door. Zo was er nu wel een basisplaats weggelegd voor Ramon Zomer, Ismail Aissati en Patrick Gerritsen. Laatstgenoemde verving de geblesseerde Romeo Castelen. Daardoor begon Daniël de Ridder ditmaal vanaf de rechterflank.

Jong Oranje liet aanvankelijk nauwelijks verbeteringen zien ten opzichte van het eerste duel. Lang in balbezit bleven de in het wit gestoken mannen van De Haan niet; de lange bal bood als surrogaat geen soelaas. Omdat ook Denemarken weinig kon klaarspelen, ontspon zich een gezapig duel. Halverwege de eerste helft ontstond er meer ruimte. Denemarken stichtte wat gevaar via Bendtner en handenbinder Kahlenberg. Een keer moest Vermeer handelend optreden.

In de 38e minuut vond Huntelaar opeens het net. De topscorer van de Eredivisie trof glijdend doel na een klassieke aanval over de rechterflank, waarbij De Ridder de assist leverde en Hofs verantwoordelijk was voor de opzet van de aanval. Daarvoor fungeerde een schot van Verhaegh als enige wapenfeit van Jong Oranje. Nederland leek even door te drukken, maar ging rusten met de 1-0.

Bijna direct na rust tekende Kahlenberg voor de gelijkmaker. De kale aanvaller stond helemaal vrij na een mislukte voorzet van Kamper, doordat de buitenspelval niet werkte. Nederland voetbalde aangeslagen verder en verloor het elan van de fase vlak voor de pauze. Bovendien had de ploeg pech: Huntelaar werd zeer twijfelachtig teruggefloten voor buitenspel, anders zou hij oog in oog hebben gestaan met doelman Ellegaard. Even daarvoor kwam Andreasen met de schrik vrij door net niet in eigen doel te koppen.

Denemarken kreeg de meer tastbare mogelijkheden in de vorm van vrije schietkansen voor Bergvold en Rasmussen. Het Scandinavische offensiefje luwde en al snel was de partij weer in balans. De puntendeling leek Denemarken te bekoren en ook Nederland drong niet echt aan. Pas in de slotfase nam De Haan enig risico door Medunjanin te brengen in plaats van Zomer. Mogelijkheden kreeg Nederland niet meer. Later vanavond kruisen Italië en Oekraïne de degens in poule B.


Karakteristiek:

Nederland – Denemarken 1-1
37. Huntelaar 1-0
47. Kahlenberg 1-1

Scheidsrechter: Gumienny (Bel)
Geel: Verhaegh, Schaars (Nederland), Kahlenberg, Rasmussen (Denemarken)

Opstellingen

Nederland Vermeer, Verhaegh, Zomer ( 86. Medunjanin), Luirink, Emanuelson, Hofs, Schaars, Aissati, Gerritsen ( 46. John), Huntelaar, De Ridder ( 68. De Zeeuw).

Denemarken Ellegaard, Jakobsen ( 46. Pedersen), Agger ( 68. Kildentoft), Andreasen, Troest, Kamper, Würtz, Bergvold, Sörensen, Kahlenberg, Bendtner ( 60. Rasmussen).