Hrbaty herstelt evenwicht

Dominik Hrbaty heeft zijn land langszij gebracht in de finale van de Davis Cup. De Slowaak versloeg Mario Ancic in een duel dat draaide om de service: 7-6 (4), 6-3, 6-7 (4), 6-4

De druk op Hrbaty was groot, nadat zijn landgenoot Karol Kucera eerder op de dag niet was opgewassen tegen Ivan Ljubicic. Desondanks startte Dominator indrukwekkend, met een groot vertoon van macht op zijn eigen opslag. Omdat ook Ancic uitstekend serveerde, moest een tiebreak als scherprechter fungeren. Het cruciale moment hierin vond plaats toen Ancic op 2-3 zich een minibreak moest permitteren, na een knappe forehandwinner van zijn Slowaakse opponent.

In het tweede bedrijf was Hrbaty oppermachtig en brak tweemaal: in de zevende en negende game. Wat opviel was dat Ancic nauwelijks gebruikmaakte van zijn karakteristieke servicevolleytactiek. De derde set culmineerde opnieuw in een tiebreak; ditmaal met de Kroaat als winnaar na wat onnodige fouten van Hrbaty. Laatstgenoemde was in set vier weer de bovenliggende partij en forceerde op 2-2 de beslissende break. Ancic is dit seizoen niet echt op dreef in de Davis Cup: hij verloor vier van zijn vijf partijen. Hrbaty daarentegen heeft met vijf zeges en één nederlaag een knap moyenne.

Vanmiddag staat het dubbel op het programma. Ljubicic en Ancic zullen Hrbaty en Mertinak aan het net ontmoeten. ”Als het aan het eind van de eerste dag 1-1 staat, weet je dat de dubbels van immens belang zijn. Een overwinning geeft je een ongelooflijk voordeel,” keek de Kroatische Davis Cup captain Niki Pilic alvast vooruit.