Fischer na hartstilstand in ziekenhuis

Jiri Fischer van de Detroit Red Wings is opgenomen in het ziekenhuis nadat hij tijdens de thuiswedstrijd tegen de Nashville Predators een hartstilstand kreeg.

Na ruim zeven minuten in de eerste periode stortte de Tsjech in terwijl hij op de bank zat. Hij had op dat moment bijna vijf minuten speeltijd erop zitten. Teamarts Tony Colucci moest de verdediger defibrilleren en hartmassage toepassen alvorens hij naar het ziekenhuis kon worden afgevoerd. Teamgenoten bezochten hun collega later, en berichtten dat hij zelfstandig ademde en bij kennis was, zelfs joviaal. De wedstrijd werd gestaakt bij een 1-0 voorsprong voor de Predators en een nieuwe datum is nog niet bekend gemaakt.

In 2002 werd bij Fischer al een hartafwijking geconstateerd tijdens een reguliere medische test die elke speler gedurende het trainingskamp voor het seizoen dient te ondergaan. Een extra test wees uit dat de Tsjech gewoon kon spelen. Volgens Fischer verklaarde destijds dat de afwijking er op neer komt dat de hartwand wat dikker is dan normaal.

Hartproblemen zijn niet volledig vreemd in de NHL. Verdediger Karel Pilar van de Toronto Maple Leafs is momenteel uitgeschakeld wegens een hartaandoening en de ijshockeywereld werd vorig jaar opgeschrikt door het tijdens een wedstrijd overlijden van de 31-jarige Letse Minnesota Wild-aanvaller Sergei Zholtok. Bij hem waren een jaar eerder al hartritmestoornissen geconstateerd.