[NHL] C Sundin breekt oogkas

Center Mats Sundin van de Toronto Maple Leafs heeft afgelopen woensdag in de wedstijd tegen de Ottawa Senators zijn oogkas gebroken.

Na zeven minuten in de eerste periode raakte de puck de Zweedse captain van de Leafs in het gezicht en moest hij het ijs verlaten. Direct na de wedstrijd was al geconstateerd dat er geen schade aan de oogbal is, en gisteren werd bekend dat zijn oogkas gebroken is. Hoewel dit een serieuze blessure is die Sundin zeker vier tot zes weken uit de roulatie zal houden, werd voor nog erger gevreesd. "Het is misselijkmakend. Het is duidelijk iets wat door je hoofd spookt als je 's nachts in bed ligt. Ogen zijn heel erg waardevol" aldus teamgenoot Darcy Tucker, die zonder gezichtsmasker speelt.

Oogblessures zijn voor de Maple Leafs schering en inslag geweest over de laatste seizoenen. Tucker en voormalig Leaf Owen Nolan moesten zich in het vorig seizoen kort na elkaar aan losgeraakte netvliezen laten behandelen en verdediger Bryan Berard raakte in 2000 blind aan zijn rechteroog nadat deze door een stick was geraakt.

Ondanks deze blessures trainden gisteren nog altijd dertien van de twintig Leafs-spelers zonder masker, en lag er een stapel maskers ongebruikt bij de ingang van de kleedkamer. Spelers zijn vrij in hun keuze om wel of geen masker te dragen, maar de discussie om maskers te verplichten zal door dit incident wel weer oplaaien. Tucker oppert om maskers voor nieuwe spelers te verplichten: "De jongens dragen ze nu in de juniorencompetities dus wanneer ze de overstap maken moeten ze ze zeker ook kunnen dragen." Op een vergelijkbare manier verplichtte de NHL ook het dragen van helmen tegen het einde van de jaren '70.