Davis rondt lange vlucht af

Allen Davis heeft de derde etappe in de ENECO Tour gewonnen. Rik Verbrugghe herovert de leiderstrui, omdat Max van Heeswijk niet met de favorieten meekon op het lastige parcours in Limburg.

Davis bleef als enige renner over van een kopgroep van dertien coureurs, die al na zeventig kilometer waren ontsnapt. Het is de vierde zege voor de renner van Liberty Seguros dit seizoen, die vooral te boek staat als een sprinter. In de Tour de France liet hij echter al zien dat hij enorm veelzijdig is, want hij ging op avontuur in de koninginnerit en hield toen nog lang stand in de kopgroep.

De derde etappe in de ENECO Tour ging van Beek naar Landgraaf over een afstand van liefst 206,3 kilometer op een parcours dat veel weg had van de Amstel Gold Race. Al om 10.45 uur zaten de overgebleven 174 coureurs op de fiets voor een rit die ze langs enkele fameuze beklimmingen zou voeren: de Cauberg, de Loorberg en de Eyserbosweg.

In het eerste uur regende het van de aanvallen. De eerste interessante vlucht ontstond na ongeveer twintig kilometer. Onder meer Frank Vandenbroucke en Steven de Jongh maakten deel uit van een omvangrijke groep van zestien renners. Deze ontsnapping werd echter snel weer ongedaan gemaakt door de hoofdmacht. Ook enkele pogingen van Bram de Groot liepen op niets uit.

Na zeventig kilometer koers ontstond de kopgroep die de rest van de dag het beeld zou bepalen. Eerst demarreerden Moerenhout, Hoste en Davis uit het peloton. Even later vinden de volgende tien coureurs aansluiting bij dit drietal: Guesdon, De Jongh, Baumann, Blaudzun, Scheirlinckx, Roche, Furlan, Andrle, Smink en Boucher. Op de Cauberg komt Eric Baumann (T-Mobile) als eerste boven. De voorsprong van de dertien leiders loopt heel snel op, tot zo’n 6.30 op honderd kilometer van de finish.

Rabobank onderhield het tempo ondertussen in het peloton. Af en toe kreeg het steun van Quick-Step en Gerolsteiner. De voorsprong van de leiders slonk ondertussen razendsnel door alle lastige kuitenbijters onderweg. Eén voor één losten renners uit de kopgroep, totdat er vier man (Hoste, Davis, Moerenhout en Blaudzun) langs de eerste passage in Landgraaf kwamen. Op het plaatselijke parcours moesten drie ronden worden afgelegd.

In het peloton was de schifting ook al begonnen op de Eyserbosweg. Leider Van Heeswijk moest de rol lossen, maar de favorieten waren allemaal present: Boogerd, Rebellin, Van Petegem, Erik Dekker, Julich, Van Petegem, Barredo, Thomas Dekker en Verbrugghe. Moerenhout was ondertussen helemaal op en liet zich terugzakken naar de groep der favorieten. De drie overgebleven koplopers passeerden op één ronde van de meet nog vlak voor de elitegroep de finish.

Op drie kilometer van de finish probeerde Davis het in z’n eentje. Blaudzun en Hoste konden niet meer reageren op deze tempoversnelling. Ook het peloton zou niet meer terugkomen: op een magistrale wijze wint de Australiër deze Gold Race in het klein. Vorige week was hij ook al derde in de HEW-Cyclassics, maar toen liet zijn sprint hem in de steek. Erik Dekker won de spurt van het achtervolgende groepje, waar ook Rik Verbrugghe zich bevond. De Belg neemt hierdoor de rode leiderstrui over van Van Heeswijk.

Morgen volgt ook een zware rit van ruim 230 kilometer, van Landgraaf naar Verviers, weer terug naar België dus. Er liggen liefst zeven beklimmingen op het parcours die meetellen voor het bergklassement. De rit van maandag is vooral in het begin lastig en zal weinig doen veranderen in het klassement. Op dinsdag lijkt een massasprint weer in de maak, terwijl woensdag de ENECO Tour eindigt met een tijdrit van 26 kilometer.

Uitslag derde etappe Beek-Landgraaf:

Pos.Nr.NaamTeamLandTijd
1 163A. DavisLIBAUS4.54.30
2 001E. DekkerRABNED0'05"
3 123D. BennatiLAMITA0'05"
4 044S. IvanovTMORUS0'05'''
5 223P. MertensCHOBEL0'05"

Klassement na drie etappes:

Pos.Nr.NaamTeamLandTijd
1 028R. VerbruggheQUIBEL
2 163A. DavisLIBAUS0'02"
3 068M. BlaudzunCSCDEN0'08"