Minister ter Horst loopt weg uit Kamerdebat

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) is vandaag boos weggelopen uit een overleg met de Tweede Kamer. "Ik zit hier toch niet voor Piet Snot", zei ze, deed haar map dicht en liep de zaal uit.

Dat gebeurde nadat Kamerleden met elkaar hadden gesteggeld over het verdere verloop van het overleg over burgemeesters en het veiligheidsbeleid. De uitkomst daarvan was dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) eerst vragen mocht beantwoorden, omdat hij naar een ander debat moest. Daarna gingen Kamerleden door met hun verhaal, waarna het de beurt aan Ter Horst zou zijn.

De PvdA-bewindsvrouw was zichtbaar geïrriteerd over de gang van zaken. Toen ze de vergaderzaal had verlaten, riep D66-leider Alexander Pechtold: "Ik stoor me aan de minister. Waar is de minister van Binnenlandse Zaken?"

SP’er Ronald van Raak sprak van een schandalige vertoning. "Ministers lopen niet weg in parlementen. Doen ze dat wel, dan hoeven ze niet meer terug te komen". Ter Horst keerde na enkele minuten terug, nadat de voorzitter van de Kamercommissie haar op de gang had gesproken. Het overleg werd daarop hervat.

FOK!-columnist Driek Oplopers heeft ook kritiek op de politiemensen die onder verantwoordelijkheid van Ter Horst (niet) werken.