3FM dj's stuiteren duizelig door Glazen Huis

Een beetje slapjes en duizelig zijn ze wel, maar aan de andere kant stuiteren ze ook van de adrenaline. De 3FM-dj's Coen Swijnenberg, Giel Beelen en Paul Rabbering zijn bijna halverwege hun 3FM Serious Request actie.

"Dit moet de heldag worden, maar vooralsnog merk ik er gelukkig niet veel van", zei Coen gisterenmiddag. De dj's wonen zes dagen in het Glazen Huis in Breda, ze eten niet en maken onafgebroken radio voor het goede doel: vluchtelingen wereldwijd. Woensdagavond mogen ze hun tijdelijke woning weer verlaten.

"Het is echt een heel zware ervaring", vindt Coen. Hij zit dit jaar voor het eerst in het huis. "Het is onwerkelijk, ik kon me er op geen enkele manier op voorbereiden." Hij merkt dat de vermoeidheid hem parten begint te spelen. "Maar je wilt gewoon niet gaan slapen. Dan hoor je in bed de deurbel en wil je toch kijken wie er langskomt."

Zaterdagavond stond bijvoorbeeld een deel van de selectie van voetbalclub NAC ineens in het huis en zangeres Ilse DeLange bleef logeren. "Echt buiten proportie hoe het leeft in Breda", zegt Giel. "Natuurlijk staan er 's nachts malloten voor de deur, maar het zijn wel leuke malloten. Heel gemoedelijk allemaal." Coen vult aan: "Het is hier zes dagen carnaval."

De initiatieven zijn allemaal hartverwarmend, vinden de dj's. "Hoewel, er kwam een klein meisje langs. Ze had geen geld, maar wilde ons toch steunen. Toen duwde ze maar twee stroopwafels door de brievenbus. Die moesten héél snel weg", lacht Giel.

Giel verbleef al drie keer eerder in het Glazen Huis, maar dit jaar mag hij voor het eerst niet roken. "Het valt me eerlijk gezegd mee hoeveel last ik daarvan heb. Maar ik merk nu wel hoe verslavend roken is, misschien stop ik er wel helemaal mee."

De dj's moeten voor woensdag minstens 2,5 miljoen euro ophalen voor de vluchtelingen wereldwijd. Als ze dat bedrag halen, dan schenkt de Nederlandse overheid ook 2,5 miljoen. "Dat geeft wel een enorme drive", vindt Giel. "We zitten nu boven het bedrag dat we vorig jaar rond deze tijd hadden opgehaald."

Dit jaar wordt de actie die 3FM organiseert in samenwerking met het Rode Kruis voor de vijfde keer gehouden. Vorig jaar, toen het Glazen Huis in Den Haag stond, werd er 5,3 miljoen euro opgehaald. Het goede doel was toen schoon drinkwater overal ter wereld.

Luisteraars kunnen tegen betaling hun favoriete plaatjes aanvragen. Ook is er een veilingsite met onder meer allemaal artikelen van artiesten, zoals gouden platen, gesigneerde posters en cd's en T-shirts. Het hoogtepunt van de veiling is een huwelijk in het Glazen Huis. 'Mister All You Need is Love' Robert ten Brink gaat het stel dat het meeste geld biedt in de echt verbinden. Het huwelijk wordt op dinsdag 23 december voltrokken.

Behalve in Nederland, worden in Zweden, België en Kenia soortgelijke acties gehouden.

Coen zonder Sander in het Glazen Huis  (foto: ANP)