Homo-uitspraak Van Middelkoop valt slecht bij D66

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) moet opheldering geven over de uitspraak van zijn collega van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) dat het homohuwelijk de ontbinding van het familierecht is. Dat eist D66-leider Alexander Pechtold.

Van Middelkoop doet zijn uitspraak in het weekblad Vrij Nederland. Hij omschrijft daarin de stemming over het homohuwelijk als 'een van de ergste politieke nederlagen uit mijn carrière' en als 'de ontbinding van het familierecht'.

"Het huwelijk van twee homo's of lesbiennes in verband brengen met ontbinding is kwetsend en onsmakelijk", vindt Pechtold. "Als twee volwassenen van elkaar houden is het niet aan de staat om daar een oordeel over te hebben."

Het weekblad meldt verder dat de broer van de minister homoseksueel is. "Mijn broer moet ook niets hebben van het homohuwelijk", zegt Van Middelkoop, die gisteren al onder vuur kwam te liggen vanwege een andere opmerking in het weekblad. Hij liet optekenen 'heel blij' te zijn dat hij nooit in militaire dienst is geweest.