Slob vreest heksenjacht op links

Nederland moet waken voor 'McCarthy-achtige toestanden' in de omgang met voormalige linkse activisten. Dat schrijft ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob op zijn weblog.

Slob reageert op de ophef rond minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA), die in de jaren tachtig steun zou hebben betuigd aan het krakersblad Bluf! Dat blad werd destijds vervolgd omdat het informatie had gepubliceerd die was buitgemaakt bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken.

'We mogen wel gaan oppassen dat we in Nederland geen McCarthy-achtige toestanden krijgen', schrijft Slob. 'U weet wel, die senator uit de Verenigde Staten die in de jaren vijftig een ware jacht op communisten maakte. Daar zit ik niet op te wachten.'

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) zei vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie dat de kwestie rond Cramer 'erg wordt opgeblazen'. Cramer zegt zich niets te kunnen herinneren over de steunbetuiging. In reactie op kritiek van vooral VVD en PVV heeft zij een onderzoek laten instellen naar haar eigen verleden, dat dinsdag klaar moet zijn. Dan moet Cramer in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven.

 


Jacqueline Cramer en Wijnand Duyvendak   (foto: DAG)