Crisisgesprekken Zimbabwe zondag hervat

De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki heeft vandaag gezegd dat de gesprekken om de politieke crisis in Zimbabwe te beëindigen zondag worden hervat. Volgens hem verlopen de onderhandelingen voorspoedig.

"De onderhandelaars zijn hard aan het werk en houden zich aan het tijdschema. Ze gaan zondag verder", aldus Mbeki na afloop van een ontmoeting met de Zimbabwaanse president Robert Mugabe. Gisteren sprak Mbeki al met oppositieleider Morgan Tsvangirai in het Zuid-Afrikaanse Pretoria.

Het staatshoofd wist Mugabe en Tsvangirai er onlangs toe te bewegen in Zuid-Afrika om de tafel te gaan zitten voor onderhandelingen over een machtsdeling. Gisteren werden de gesprekken opgeschort, nadat de oppositie had gezegd dat de onderhandelingen een dood punt hadden bereikt, Mbeki sprak dat tegen. Ingewijden meldden dat zowel Tsvangirai als Mugabe het presidentschap in een nieuwe regering opeist.

Mugabe zei vandaag voor zijn ontmoeting met Mbeki dat hij wil dat de onderhandelingen met de oppositie slagen, maar waarschuwde dat compromissen soms moeilijk zijn. Vooraf is gezegd dat gesprekken uiterlijk twee weken mogen duren en maandag 4 augustus moeten zijn afgerond.

 

Mugabe en Mbeki
Submitter:  Bron: ANP