Ter Horst voert Balkenende-norm in

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken gaat de Balkenende-norm invoeren voor alle bedrijven in de (semi-)publieke sector. De Ministerraad is hier gisteren mee akkoord gegaan. Bestuurders van de publieke omroep , universiteiten, woningcorporaties en andere instanties die met belastinggeld worden betaald, mogen voortaan niet meer verdienen dan de 171.000 euro die de minister-president jaarlijks verdient.

De minister neemt de aanbevelingen van het kabinet over, dat de afgelopen tijd een advies van oud-VVD'er Hans Dijkstal onderzocht. De maatregel gaat overigens alleen gelden voor nieuwe bestuurders. Bedrijven die onder de regeling gaan vallen moeten voortaan een zogenaamde beloningscode aan het kabinet overhandigen.

De voorzitter van de publieke omroep, Henk Hagoort, heeft alvast positief gereageerd op de nieuwe norm. Hij is van mening dat alle bestuurders bij de publieke omroep de Balkenende-norm moeten respecteren. Hagoort heeft zelf het goede voorbeeld gegeven; hij heeft een salaris dat niet hoger is dan dat van de premier.

Topsalarissen in de publieke en semi-publieke sector zorgen al jaren voor veel gespreksstof. Diverse gevallen zijn dan ook al aan de kaak gesteld. Zo bleek in 2006 dat meer dan duizend ambtenaren meer verdienden van de premier en dat ook bestuurders in de gezondheidszorg en NOS-presentatoren aanzienlijk meer kregen. D66-Kamerlid Bert Bakker diende in 2005 al een voorstel in over de salarissen in de publieke sector.