Balkenende in het Witte Huis

De deuren van het Witte Huis in Washington gaan vandaag open voor premier Jan Peter Balkenende en minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Het duo spreekt met de Amerikaanse president George Bush onder meer over de internationale politieke situatie, waaronder de ontwikkelingen in Afghanistan en de economische samenwerking tussen de Verenigde Staten en Nederland. Balkenende was in 2004 ook te gast bij Bush.

De komende dagen blijft Balkenende op Amerikaanse bodem. Hij neemt deel aan de jaarlijkse Bilderbergconferentie, die dit keer wordt gehouden in Chantilly, nabij Washington.

Minister Verhagen heeft na het bezoek aan het Witte Huis een aparte ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot Condoleezza Rice, met wie hij verschillende buitenlandse politieke onderwerpen bespreekt.

Verder ontmoet de minister in Washington de veiligheidsadviseurs van de presidentskandidaten John McCain en Barack Obama, senator Hagel en enkele onafhankelijke politieke analisten. Verhagen wil zich op de hoogte stellen van te verwachten veranderingen in het buitenlandbeleid van de Amerikanen na de presidentsverkiezingen komend najaar.