Imam deelt tik uit in kinderboek Hirsi Ali

In het eerste kinderboek 'Adan en Eva' van Ayaan Hirsi Ali, dat vanaf donderdag in de boekhandel ligt, behandelt het oud-Kamerlid voor de VVD de schaduwkanten van de multiculturele samenleving. Lezertjes vanaf 10 jaar worden geconfronteerd met de wederzijdse vooroordelen die de vriendschap tussen een islamitische jongen en een joods meisje in de weg staan. En de imam aarzelt niet een tik uit te delen.

Hirsi Ali, die het boek samen schreef met Anna Gray, wil met haar boek kinderen betrekken bij het debat over de multiculturele samenleving.

Het 72 pagina's tellende boek verhaalt over de vriendschap van twee kinderen in een multiculturele samenleving. Hoofdpersonen zijn de Marokkaanse Adan Zakhour uit het Amsterdamse Slotermeer en de joodse Eva Liebermann, woonachtig aan de Herengracht. Door een leerlingenquota-project van de gemeente belandt Adan bij Eva in de klas van een sjiek lyceum.

Door omstandigheden -de moeder van Adan maakt schoon in het huis van Eva- ontmoeten de twee elkaar een aantal keer buiten school en ontwikkelt zich een vriendschap. Beiden zijn nieuwsgierig naar de verschillen in elkaars leven en zodoende volgt een kennismaking met elkaars cultuur. Wat volgt is een harde confrontatie met de vooroordelen die binnen beide gemeenschappen over elkaar bestaan.

"Maar joden waren monsters. Ze waren slecht. Ze haatten moslims en doodden hen zodra ze de kans kregen", denkt Adan als hij te eten wordt uitgenodigd bij Eva, die zich op haar beurt verwondert over Adans geloof. "Moslims zijn dieven, zegt mijn stiefmoeder. En moordenaars. Ze zegt dat ze allemaal stelen van de straat en op straat je tas roven."

Eva maakt op pagina 35 op hardhandige wijze kennis met het geloof van Adan. Als zij wordt uitgenodigd voor koranles en daarbij te luidruchtig is, schroomt de imam niet om haar met een lat te slaan. En wanneer Adan zijn vriendinnetje te hulp schiet, krijgt ook hij een pak rammel.

Een tweede pak slaag van Adans vader volgt als deze er achter komt dat hij de joodse Eva heeft meegenomen naar de les. De stiefmoeder van Eva houdt het bij een verbale berisping. "Ben je wel goed bij je hoofd, om zo'n Arabische pummel bij mij thuis uit te nodigen? En op de sabbat nog wel?"

Eenmaal op de hoogte van elkaars achtergrond, willen de families van Adan en Eva maatregelen nemen om hun vriendschap beëindigen. Eva legt zich hier niet bij neer en neemt Adan mee op een tocht buiten Amsterdam. Deze onderneming brengt hen allebei echter in nog grotere problemen.