Rotweer op Mallorca, Ibiza en Menorca

Hoewel we in Nederland al weken af en aan peentjes zweten met temperaturen die tussen 20 en 30 graden schommelen, is het op de Balearen al weken slecht weer. Het waait er keihard, het regent voortdurend en de temperatuur komt 's middags niet boven de achttien graden. De zon laat zich ook al weken dramatisch weinig zien.

Het is een ramp voor de drie eilanden aan de oostkust van het Iberisch schiereiland. "Toeristen blijven met dit weer weg", zegt een Duitser ter plaatse. "Alle clubs in Palma zijn dicht", aldus de verontruste oosterbuur. Een meteoroloog van de Duitse weersite Donner-Wetter stelt: "De reden voor het koele, vochtige weer in de westelijke regionen van de Middelandse Zee is dat de normale weerssituatie volledig omgekeerd is in West-Europa."

Zo ligt er al tijden een hogedrukgebied boven Zweden, terwijl een even sterk lagedrukgebied boven de wateren bij Frankrijk, Spanje en Italië ligt. Lage druk zorgt voor meer wind, bewolking en lagere temperaturen, en normaal voor de tijd van het jaar is de situatie omgekeerd. Noordwest-Europa krijgt dan veel regen en temperaturen rond de vijftien graden, de Middelandse Zee veel zon en tropische temperaturen.

Voorlopig keert de situatie niet terug naar 'normaal': het stormachtige binnenblijfweer houdt op Mallorca, Ibiza en Menorca zeker tot donderdag aan. Bij ons worden weer temperaturen gevaarlijk dichtbij de 30 graden voorspeld, met een hoge luchtvochtigheid. Die combinatie zorgt voor warm, plakkerig en drukkend weer.