'Blanke Obama was nooit zover gekomen'

Als Barack Obama blank was geweest, had hij nu niet zoveel kans gemaakt om de Democratische presidentskandidaat te worden. Dat heeft Geraldine Ferraro, de eerste vrouwelijke kandidaat voor het vicepresidentschap in de Amerikaanse geschiedenis, gezegd tegen de krant The Daily Breeze of Torrance. Het campagneteam van Obama riep dinsdag Clinton op afstand te nemen van de uitspraken die Ferraro vrijdag deed.

"En als hij een vrouw was geweest (met welke kleur dan ook) dan zou hij zich niet in deze positie bevinden. Hij heeft erg veel geluk dat hij is wie hij is", zei Ferraro.

Ferraro is een voormalig Congreslid en was in 1984 de running mate van de Democratische presidentskandidaat Walter Mondale. Ze steunt Hillary Clinton en werft fondsen voor de campagne van de voormalig first lady en senator uit New York.

Een adviseur van Obama zei in een reactie dat Ferraro moet opstappen. Haar opmerkingen zijn beledigend en maken duidelijk dat blijkbaar alles is toegestaan, zei de adviseur. Hij beschuldigde de Clinton-campagne ervan het maken van beledigende opmerkingen aan te moedigen.

Ferraro zei verder dat Obama het maar makkelijk heeft, omdat de media zo seksistisch zijn. "De pers is uitzonderlijk hard tegen haar (Clinton, red.). De media zijn erg seksistisch geweest. Sommigen vinden haar gewoon niet aardig. De anderen hebben zich laten strikken door de Obama-campagne." Vorige week nam een adviseur van Obama ontslag omdat ze Clinton een 'monster' had genoemd.