'Geen homo's met Mohammedmasker'

Icoon KunstDe expositie die volgende maand gepland stond in het Haags gemeentemuseum, van een seksueel getint kunstwerk waarin twee homo's zijn te zien die maskers dragen van de islamitische profeet Mohammed en diens schoonzoon Ali, gaat niet door. De museumdirecteur, die eerder zei het werk te hebben geselecteerd ‘op puur artistieke gronden’, vindt nu dat ze ''als beledigend worden ervaren in bepaalde groepen van de samenleving'' en daarom niet geschikt zijn voor expositie.

Directeur Wim van Krimpen liet afgelopen week nog weten dat hij als museumdirecteur ''geen politieke criteria'' hanteert en bij eventuele ''veiligheidsrisico's'' niet stil stond.

Moslims hadden deze week bij het museum geklaagd over de voorgenomen expositie. De kunstenares van het werk, Sooreh Hera, vindt dat het museum kiest voor angst, door de foto's niet te exposeren.

Sooreh Hera is een 34-jarige kunstenares uit Iran die sinds zeven jaar in Nederland woont. Ze zegt met het werk de hypocriete houding in de islamitische wereld tegenover seksualiteit te willen aantonen. ''Homo’s worden in landen als Iran en Saoedi-ArabiŽ keihard aangepakt, terwijl het daar heel gewoon is voor getrouwde mannen om seks te hebben met andere mannen. Maar dat blijft verborgen.''

De maskers die ze gebruikte, komen van foto's van Mohammed en Ali die normaal worden gebruikt in processies van sjiitische moslims. Die beelden de profeet Mohammed wel uit. Soennitische moslims doen dat juist absoluut niet. Bij hen is het verboden.

De foto's zijn te vinden op de site van de kunstenares;
De video staat daar ook.