'Val van de dollar niet te stuiten'

Icoon FinancieelVolgens de Amerikaanse beleggingsgoeroe Jim Rogers is de val van de dollar niet te stuiten. De volgende grote financiŽle crisis zal volgens hem in de VS beginnen. Zowel de VS als Europa zullen in een recessie terecht komen. Hij vindt de huidige kredietcrisis geen crisis omdat de aandelenmarkten slechts zeven procent zijn gedaald en het op dit moment goed doen.

Rogers: "De VS hebben op allerlei gebieden te veel hooi op hun vork genomen; zowel financieel, geopolitiek als militair. De volgende grote crisis zal zijn oorsprong vinden in de VS. De hypotheekcrisis en de enorme schuldenberg van de VS zullen alleen maar erger worden wat tot grote problemen gaat leiden. Ik verwacht een dollarcrisis. De dollar is een uiterst zwakke valuta." Hij verwacht een sterke daling van de dollar in de komende vijf tot tien jaar, maar toch verwacht hij de komende vier maanden een stijging omdat er de laatste tijd enorme hoeveelheden dollars zijn verkocht.

Rogers veegt ook de vloer aan met Alan Greenspan, de ex-voorzitter van de Amerikaanse centrale bank en huidig Fed-voorzitter Ben Bernanke. Volgens hem is Greenspan de belangrijkste oorzaak van het financieel wanbeleid. "Greenspan zal de geschiedenis ingaan als de slechtste bankier die Amerika ooit heeft gekend. Greenspan en Bernanke leiden wellicht de ondergang van de Fed in."

"Bernanke weet niet wat hij doet. Hij print er alleen maar dollars bij, zo snel als de geldpersen kunnen. Hij snapt niets van beurzen en valuta. Het enige wat Bernanke snapt is hoe hij zijn vriendjes op Wall Street moet redden, net zoals Greenspan. Beide bankiers hebben de laatste tien jaar gigantische hoeveelheden geld gedrukt, en dat geeft steeds meer problemen. Wat gaat Bernanke doen als de beurs 35 procent daalt in plaats van 5 procent? Er zijn niet eens genoeg bomen om al dat geld te kunnen drukken. Deze man is een drama voor de Amerikaanse dollar", aldus Rogers.

Ook in China ziet Rogers zich een probleem opstapelen. Er is volgens hem een zeepbel gaande op de Chinese aandelenmarkt door oververhitting van de Chinese economie. Toch adviseert hij beleggers om de Chinese munteenheid yuan te kopen, evenals de Japanse yen en de Zwitserse frank.

Verder is Rogers vooral positief over beleggingen in grondstoffen: "Grondstofprijzen zullen door het dak heen gaan". Er zijn veel signalen die erop duiden dat grondstofprijzen alleen maar omhoog kunnen gaan. Als voorbeelden noemt Rogers dat de laatste grote olievondst 40 jaar geleden was, er in de laatste 25 jaar maar ťťn loodmijn is bijgekomen en dat het aantal hectare waarop tarwe wordt verbouwd al 31 jaar daalt. Ook is het aanbod van voedsel het laagste sinds 1972. De komende tien jaar zullen grondstofprijzen blijven stijgen. Voor het grondstofrijke Afrika voorziet hij dan ook een zonnigere toekomst.


Rogers: "Val van de dollar niet te stuiten"