Kabinet blijft Wilders beveiligen

PVV-leider Geert Wilders blijft zolang hij bedreigd wordt altijd beschermd, ongeacht de uitspraken die hij doet. Dat heeft CDA-minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie mede namens premier Jan Peter Balkenende laten weten aan Eerste Kamerlid DŁzgŁn Yildirim.

De voormalige SP'er stelde eind augustus vragen over de beveiliging van Wilders. Hij wilde onder meer weten of de ministers het met hem eens waren dat Wilders zelf schuldig is aan zijn mogelijk onveilige leefsituatie. Yildirim meent dat Wilders conflicten en tegenstelling tussen bevolkingsgroepen creŽert en mensen ernstig krenkt. Hij wilde daarom van de bewindslieden weten of zij vinden dat er maatregelen getroffen moeten worden om het doen van ''normloze uitspraken die de verhoudingen in onze samenleving op scherp zetten'' tegen te gaan. Verder vroeg hij zich af of de bewindslieden het gerechtvaardigd vinden dat Wilders mogelijk levenslang op de kosten van de staat beveiligd wordt.

Minister Hirsch Ballin en premier Balkenende zeggen dat het kabinet het van wezenlijk belang vindt dat de democratische rechtsorde veilig en ongestoord kan functioneren. ''De overheid heeft daarom een speciale verantwoordelijkheid om politici te beveiligen. Uitgangspunt daarbij is dat een bedreigd persoon, ongeacht de dreiging, zo normaal en ongestoord mogelijk kan werken.'' De uitspraken en de kosten zijn daarbij niet leidend.