Referendum Utrecht faliekant mislukt
Een van de redenen dat de kiezers niet warmliepen voor het referendum, is dat ze vonden dat ze te weinig keus hadden. Beide kandidaten waren namelijk PvdA'ers. Een andere reden om niet te stemmen is voor sommige mensen dat burgemeesters niet via referenda gekozen zouden moeten worden. PvdA-minister Ella Vogelaar, die in Utrecht woont, gaf dit als reden op om niet van haar stemrecht gebruik te maken.
In Nederland is het over het algemeen gebruikelijk dat burgemeesters op niet-democratische wijze benoemd worden. Een reden hiervoor is dat burgemeesters boven de partijen horen te staan en geen politiek beleid zouden moeten voeren en daarom geen kiezersmandaat moeten hebben. Iets vergelijkbaars geldt voor commissarissen van de koningin en natuurlijk voor het staatshoofd.
Vanavond om elf uur wordt de officiële uitslag bekend. Als het referendum inderdaad ongeldig blijkt, dan kiest morgen de gemeenteraad zelf wie de nieuwe burgemeester wordt.
Update 22.57 uur
Net berichtte het RTL Nieuws dat de opkomst inderdaad ver onder de vereiste 30 procent lag, namelijk op 9,39 procent. Hiermee is het referendum dus officieel mislukt. Aleid Wolfsen kreeg overigens ongeveer 60 procent van de stemmen, Ralf Pans 23 procent. De rest van de stemmen was blanco of ongeldig.