Belegering Rode Moskee Pakistan gaat verder

Icoon BuitenlandsDe Pakistaanse regering heeft gisteren geweigerd de overgave van een van de leiders van de belegerde Rode Moskee in Islamabad te accepteren. De student was bereid zich over te geven op voorwaarde dat hij tijdelijk op het terrein mocht blijven om zijn zieke moeder bij te staan.

De autoriteiten sloegen het aanbod onmiddellijk af. Zij zijn van mening dat de koranstudent naar buiten moet komen met de vrouwen en kinderen die hij als menselijk schild gebruikt. ''Hij zal zijn straf niet ontlopen'', aldus een functionaris.

Volgens de Pakistaanse autoriteiten zit de student in de kelder van de moskee verborgen met twintig vrouwen en een onbekend aantal kinderen. Ongeveer duizend volgelingen zouden nog in de Rode Moskee zitten na drie dagen van geweld.

Martelaarsdood
Geestelijk leider Abdul Rashid Ghazi van de radicale moslims van de Rode Moskee sterft liever dan dat hij zich overgeeft. Dat heeft hij vandaag in een verklaring gezegd.

''Wij hebben besloten dat we de martelarendood kunnen sterven, maar wij zullen ons niet overgeven. Wij zijn er klaar voor dat onze hoofden worden afgehakt, maar we zullen niet voor hen buigen'', aldus Ghazi tegenover het televisiestation Geo.

Het al dagen durende geweld rond de Rode Moskee heeft volgens officiële opgave tot dusver aan zeker negentien mensen het leven gekost.Abdul Rashid Ghazi