Romeinse muntschat gevonden in Cuijk

Icoon Historie Er is een grote muntschat uit de Romeinse tijd gevonden in het Noord-Brabantse Cuijk. Er zijn meer dan tweehonderd zilveren Romeinse munten gevonden. De schat zit in een twintig centimeter hoge aardewerken pot, die was afgedekt met een omgekeerde halve kruik. Dat heeft de gemeente Cuijk bekend gemaakt.

Het is volgens de gemeente een van de grootste Romeinse muntschatten die tijdens archeologisch onderzoek in Nederland is aangetroffen. RŲntgenfoto's laten zien dat de munten in lederen buidels zijn verpakt. Ook zitten er sieraden in. De pot is 220 na Christus in een kuil begraven, precies op een plaats waar bliksem was ingeslagen. Onderzoek moet nog laten zien of de plek toevallig of als offer is uitgekozen. Het onderzoek naar de schat zal zes maanden duren. De eerste onderzochte munt is een zilveren munt die geslagen is door de regering van de Romeinse keizer Elagabalus.

Het is een goede dag voor de archeologie vandaag. Ook zijn er waardevolle botresten gevonden bij de aanleg van een tunnel voor Randstadrail.