Samir A. wil weg uit 'dit zieke land'

Icoon Justitie De terreurverdachte Samir A. heeft verklaard dat wanneer hij uit de gevangenis komt, hij weg wil "uit dit zieke land". Hij vindt dat hij een onmenselijke behandeling krijgt in de terreurafdeling van de gevangenis in Vught. Ook vindt hij de hoge strafeis tegen hem onredelijk. Hij is overigens niet de enige die wil emigreren.

"Ik heb geleerd van deze zaak dat alleen denkbeelden je hier jaren kunnen scheiden van je familie. Iemand die zegt dat hij het Nederlandse systeem haat, maar zich wel aan de regels houdt, krijgt vijftien jaar cel". Het Openbaar Ministerie eiste maandag straffen tot vijftien jaar cel tegen zes terreurverdachten. Samir A. en Mohammed C. kregen de hoogste strafeis. Mohammed C., een andere belangrijke verdachte, heeft aangegeven nooit mensen te doden door middel van aanslagen. "Ik zal het er nooit mee eens zijn dat iemand aanslagen op onschuldige mensen pleegt, en die dat vervolgens goedpraat met de Koran. De islam leert ons dat niet", vindt hij.

Het OM stelt dat vijf van de zes verdachten een terreurorganisatie opgericht hadden, die bezig was met het voorbereiden van aanslagen op politici en het gebouw van de AIVD. Het OM benadrukt dat dit soort aanslagen het voortbestaan van de democratische rechtsstaat in gevaar brengen. Bovendien hebben de terreurverdachten verboden wapens in het bezit gehad en hebben Samir A., Nouredine El F. en Mohammed C. mensen geprobeerd te werven voor de gewapende strijd. Eerder werd Samir A. nog vrijgesproken van het voorbereiden van aanslagen. Het OM heeft er vertrouwen in dat Samir A. en de andere terreurverdachten dit keer wel veroordeeld zullen worden.

Met dank aan intoxicated voor de submit.