Paus neemt afstand van uitspraken

Icoon Buitenlands Paus Benedictus XVI heeft zondag afstand genomen van de uitspraken die in de moslimwereld als uiterst beledigend zijn opgevat en heeft zijn "diepe spijt" uitgesproken.

De kerkvorst zei voordat hij zondag het Angelus uitsprak in zijn zomerresidentie Castel Gandolfo, dat hij "geschokt was door de reactie op bepaalde delen van mijn toespraak in Regensburg, die worden gezien als belediging voor moslimgelovigen".

De omstreden delen van de toespraak "kwamen uit een middeleeuwse tekst en uitten op geen enkele manier mijn persoonlijke gevoelens. Ik hoop dat deze uitleg voldoende is om de gemoederen te kalmeren en de werkelijke bedoeling van mijn toespraak te begrijpen. Ik heb groot respect voor het islamitische geloof", benadrukte Benedictus.

De paus benadrukte dat de bedoeling van de gehele toespraak ''een uitnodiging tot een open en eerlijke dialoog is, vanuit wederzijds respect''.

Italië heeft zondag het dreigingsniveau voor terrorisme in het land verhoogd, nadat islamitische groeperingen hadden gedreigd met aanslagen op de paus, meldde het Italiaanse persbureau.

Update: 14.43 uur
De pogingen van de paus om de gemoederen over zijn uitspraken te kalmeren, vielen bij de Moslims Broederschap in Egypte in goede aarde. ''We beschouwen de nieuwe uitlatingen als afstand nemen van de voorgaande. We zien het als een afdoende spijtbetuiging, ook al hadden we graag gezien dat de paus zijn ideeën en visie over de islam duidelijker had gemaakt'', zei een zegsman.

Non doodgeschoten
Een Italiaanse non is zondag doodgeschoten in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Volgens woordvoerders van de moslims in het land kan de moord verband houden met de ophef in de islamitische wereld over de uitspraken van de paus.

''De kans is groot dat de mensen die haar hebben gedood, boos waren over de commentaren die de katholieke paus tegen de islam heeft geuit'', aldus een woordvoerder.

Complot VS-Israël
Achter de opmerkingen van paus Benedictus XVI over de islam schuilt volgens Iran een Amerikaans-Israëlisch complot. Volgens verscheidene staatskranten in het land zouden de twee aartsvijanden van Iran daarmee de aandacht willen afleiden van problemen elders in het Midden-Oosten.

De kranten wijzen vooral op de winst die de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah tijdens de oorlog in Libanon tegen Israël zou hebben behaald.

Op de Westelijke Jordaanoever wierpen onbekenden zondag molotovcocktails in twee katholieke kerken, zeiden Palestijnse veiligheidsdiensten.