'PvdA gedoodverfde winnaar verkiezingen'

Icoon Politiek De Partij van de Arbeid heeft de beste vooruitzichten om op 22 november de grootste partij van Nederland te worden. Dat blijkt uit een onderzoek van NIPO, de Universiteit van Amsterdam en de Volkskrant.

In verschillende media wordt vaak een vergelijking gemaakt met de verkiezingen van 1986. Daarin lag de PvdA lange tijd aan kop, maar werd deze op het laatste moment ingehaald door het CDA van de toenmalige premier Ruud Lubbers.

Het vertrouwen in CDA-leider Jan Peter Balkenende is sinds de gemeenteraadsverkiezingen sterk gestegen van 26 naar 43 procent. Het vertrouwen in PvdA-leider Wouter Bos is licht gedaald van 48 naar 47 procent. De onderzoekers denken niet dat het CDA zo kan scoren als in 1986. Lubbers had immers meer vertrouwen bij de bevolking dan Balkenende nu heeft.

De onderzoekers denken dat veel kiezers strategisch gaan stemmen als de verkiezingen uitdraaien op een nek-aan-nekrace. Ook dat komt de PvdA goed uit. Linkse kiezers overwegen eerder strategisch te stemmen dan rechtse kiezers. Zo overweegt 33 procent van de kiezers van SP, GroenLinks en D66 een strategische stem op de PvdA uit te brengen. Van de VVD-stemmers is 17 procent bereid strategisch op het CDA te stemmen.