Kanker bij mannen doodsoorzaak nummer 1

Icoon MedischDe meeste mannen stierven tot nu toe altijd aan de gevolgen van hart- en vaatziekten, maar sinds vorig jaar is kanker de belangrijkste doodsoorzaak. Vorig jaar stierven 21.200 mannen in Nederland aan de gevolgen van kanker, 20.800 mannen verloren het leven aan hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij vrouwen is doodsoorzaak nummer ÚÚn nog wel hart- en vaatziekten, ruim 22.600 van de vrouwen stierven hieraan. 18.100 vrouwen stierven aan kanker.

Naar verwachting zullen in 2010 ook de meeste Nederlandse vrouwen sterven aan kanker. Vanaf 1970 is de kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten bijna gehalveerd. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat mannen steeds minder roken, mensen gezonder eten en ook is de zorg de afgelopen decennia steeds beter geworden.

Kanker
Tot op de dag van vandaag is borstkanker de meest voorkomende vorm van kankersterfte bij vrouwen. Men verwacht echter dat dit in 2007 longkanker zal zijn omdat het percentage rokende vrouwen de afgelopen jaren fors is gestegen. Bij mannen is longkanker nu al de belangrijkste oorzaak van kankersterfte en dat zal, ondanks afname van het aantal rokende mannen, voorlopig zo blijven. Het aantal mannen dat overlijdt aan prostaatkanker stijgt, dit komt door de vergrijzing van de Nederlandse bevolking.