Lousewies van der Laan wil 'nieuw paars'

Lousewies van der Laan D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan wil in een volgend kabinet niet weer met het CDA regeren. Ze vindt het kabinet "bekrompen ouderwets". "Ik snak ernaar verlost te worden van christendemocratische dogma's", zo zegt ze in een interview in de Nieuwe Revu. Ze pleit voor een nieuw paars kabinet met D66, PvdA en VVD. Wouter Bos moet volgens haar dan premier worden.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen reageerde verbaasd, en heeft haar direct gebeld. Van der Laan had gezegd "trots" te zijn op het kabinetsbeleid en deze periode wel samen af te willen ronden. Ze is trots op de sociaaleconomische hervormingen, maar stoort zich aan het beleid rondom immateriële zaken, zoals cultuur, milieu en ethiek. CDA-bewindslieden hebben volgens haar geen oog voor deze eveneens belangrijke zaken. Wouter Bos kan dat volgens haar beter. Ook wil ze de kinderopvang zo snel mogelijk vernieuwen als 'nieuw paars' er zou komen.

"Maar het belangrijkste wat me tegenstaat in dit kabinet is het gebrek aan vrijheid van geest. D66 is een vrijzinnige partij, maar we zitten in een regering die een bekrompen ouderwetsheid uitstraalt. Denk aan Balkenende's gedraai rondom het homohuwelijk, denk aan euthanasie, denk aan het drugsbeleid". Het CDA dingt volgens haar voortdurend af op de vrijheid van meningsuiting.

Van der Laan voelt ook wel wat voor samenwerking aan een links kabinet, maar heeft liever 'nieuw paars'. Ze zou het daarbij beter vinden als Mark Rutte de lijsttrekker wordt van de VVD en niet Rita Verdonk. Ze heeft helemaal niets met Rita Verdonk. Volgens de laatste peilingen heeft een PvdA en VVD-coalitie D66 echter helemaal niet nodig om een meerderheid te vormen.