HIV verzwijgen bij seks soms niet strafbaar

luciano198 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Medisch nieuwsHet verzwijgen van een HIV-besmetting aan een sekspartner is niet altijd strafbaar. Dat stelt Justitie-minister Piet Hein Donner, mede namens zijn collega's Hoogervorst (Volksgezondheid) en Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) in een notitie aan het parlement. Indien de partner niet is besmet kan de schade aan de volksgezondheid zwaarder wegen dan het dreigen met het strafrecht.

Volgens de bewindslieden is riskant gedrag wel laakbaar. Echter voorkomen moet worden dat mensen zich uit angst voor vervolging minder snel zullen laten testen op het virus dat aids veroorzaakt, terwijl dat met het oog op de volksgezondheid juist van belang is. Justitie kan alleen op basis van zo'n test aantonen dat iemand besmet was op het moment dat hij onbeschermde seks had.

Het kabinet is tevens van mening dat het de verantwoordelijkheid van alle betrokken sekspartners is om veilig te vrijen. Daarbij is het vaak moeilijk te bewijzen dat een HIV-patiŰnt zijn besmetting verzwegen heeft. De aanleiding voor de notitie was een uitspraak van de Hoge Raad in een zaak tegen een man die veroordeeld was, omdat hij onveilig had gevreeŰn terwijl hij wist dat HIV had. Het slachtoffer raakte niet besmet. De Hoge Raad vond dat de zaak over moest, omdat het gerechtshof in Arnhem onvoldoende had vastgesteld dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk 'zwaar lichamelijk letsel' probeerde toe te brengen.

In Nederland zijn bijna 9800 personen met HIV geregistreerd, zo blijkt uit de meest recente cijfers (augustus 2004). De schatting is echter dat ongeveer 16.500 ge´nfecteerd zijn met het virus. Velen van hen weten dat niet.