Marokkanen en Turken fel tegen Verdonk

Icoon Binnenlands nieuws Met de oprichting van het landelijk actiecomitÚ 'Genoeg is genoeg' ageren Marokkaanse en Turkse organisaties openlijk tegen het beleid van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Ze vinden het beleid van de minister discriminerend en racistisch.

Volgens de woordvoerders van het comitÚ, A. Menebhi en M. Menmoussa, zorgt het kabinetsbeleid voor een grotere kloof tussen wij en zij. In Rabat, de Marokkaanse hoofdstad waar Verdonk momenteel op werkbezoek is, riepen ze namens het comitÚ op tot een landelijke demonstratie op 17 september in Amsterdam.

Menebhi en Menmoussa zijn beiden actief in Nederland in Marokkaanse organisaties. In Rabat wilden ze demonstreren tegen het beleid van Verdonk maar kregen geen toestemming. Daarop gingen ze in het gebouw van de Marokkaanse journalistenbond in gesprek met de Nederlandse pers, die met Verdonk meereisde.

De twee willen niet dat islamieten en non-islamieten verschillend worden behandeld. De nieuwe kabinetsplannen voor inburgering, beperking van gezinsvorming en dubbele nationaliteit zouden volgens de twee de gelijke grondrechten voor alle Nederlanders aantasten. "Wij willen geen apart beleid, dat leidt naar apartheid", zei Menebhi.

Wat het comitÚ wel precies wil, konden Menebhi en Menmoussa niet goed duiden. "We willen een dialoog zonder arrogantie en niet een manier van dictaat", zo zegt Menebhi. Ze zijn tegen de inburgeringstoets in het land van herkomst. Die dient gehaald te worden in het herkomstland, anders kom je Nederland niet in. Ook willen ze geen controle van de religie door de Staat.