'Dochter Balkenende hoort op school'

LiamP had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Politiek Binnenland nieuwsPremier Jan Peter Balkenende geeft een slecht voorbeeld door zijn zesjarige dochter Amelie een week van school te houden. Dat zegt Nicole Stadhouder van de Landelijke Vereniging van Leerplichtambtenaren (LVLA). Balkenende neemt zijn vrouw en dochter deze week mee naar de Antillen en Aruba, waar hij een kennismakingsbezoek aflegt.

Het reisje van Amelie tijdens een normale schoolweek lijkt volgens de LVLA sterk op 'luxeverzuim'. De Leerplichtwet geeft twee acceptabele redenen voor verzuim. Een kind mag mee op vakantie als ouders onder geen beding tijdens de schoolvakanties vrij kunnen nemen. Daarnaast wordt verzuim wegens 'gewichtige omstandigheden', zoals bijvoorbeeld een begrafenis, gehonoreerd. Balkenende hangt volgens Stadhouder een boete boven het hoofd van 45 euro per dag.

Boetes kunnen door de rechter worden verhoogd indien deze het idee heeft dat de boete wordt ingecalculeerd. Hardleerse ouders kunnen zelfs een maand celstraf krijgen, hoewel dat zelden gebeurt. De gemeentevoorlichter van Capelle aan den IJssel, waar Amelie Balkenende op school zit, houdt het vooralsnog op 'bijzondere omstandigheden'. Hij meent dat de schooldirecteur per situatie kan bepalen of er sprake is van gewichtige omstandigheden. Wel moet een school verantwoording afleggen aan de leerplichtambtenaar.