Ontspoorde jongen naar inrichting Breda

sylvesterrr had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEr is een opvangplek gevonden voor de 12-jarige jongen uit Capelle aan den IJssel die sinds vorige week in een politiecel zat. De jongen zal worden geplaatst in een inrichting in Breda. De plaatsing volgt op een oproep van burgemeester Van Doorne van Capelle. Zij vroeg dinsdag in een open brief aan minister Donner om aandacht voor de 'onhoudbare en ongewenste situatie'.

Volgens de burgemeester hoort een 12-jarige onder geen beding in een politiecel. De politie trof de agressieve tiener vorige week schreeuwend op straat aan. Hij had een steekwapen bij zich, en een brief waaruit bleek dat hij zelfmoord wilde plegen. De 12-jarige leidde een min of meer zwervend bestaan.

De moeder van de jongen liet hem vorig jaar kennis maken met zijn biologische vader en liet de jongen daar vervolgens achter. Een belofte om hem weer op te halen kwam ze niet na. Het gedrag van de tiener verslechterde, waardoor hij niet meer op school en in het gezin van zijn vader te handhaven was. Instanties op landelijk niveau waren volgens burgemeester Van Doorne op de hoogte van de situatie. Desondanks bleek het tot vandaag niet mogelijk de jongen te plaatsen in een gesloten jeugdinrichting.

In Nederland staan zo'n zevenhonderd jongeren op de wachtlijst voor een opname. Sommigen zijn ondergebracht in jeugdgevangenissen.