Rifo79: Ik ben niet moordenaar van Van Gogh

EdwinB-RDam, Cesarino en N-I-X hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Rifo79, waarover diverse media (waaronder FOK!) vandaag berichtten dat dit het account van Mohammed B. op het discussieforum van Marokko.nl zou zijn, is weer actief. Hieruit zou geconcludeerd kunnen worden dat dit niet het account is van de man die Theo van Gogh heeft vermoord. Het account laat weten rectificatie te eisen.

Toch zijn er een paar opvallende zaken te melden. Dinsdagavond zijn de posts van Rifo79 teruggeplaatst omdat er geen reden werd gevonden om de inhoud te censureren, liet eigenaar R. Salmoun van de Stichting Marokko Media weten. Hoewel uit de postgeschiedenis blijkt dat het account vandaag al meerdere malen actief is geweest, blijkt er gerommeld te zijn met zijn profiel. Vanochtend meldden we dat zijn laatste bericht dateert van 2 november om 00:30 uur, in een discussie over joden. Op dat moment had hij 266 posts. Op moment van schrijven van dit artikel bleken dit er ineens 257 te zijn.

Een aantal posts is verwijderd en onduidelijk is waarom. Eerder postte Rifo79 een reactie, waarin hij reageert op een user, die stelt dat iemand de Koran verkeerd leest (triest bezig is) als die zegt dat daar in zou staan dat joden niet te vertrouwen zijn, is verdwenen. ''Als er iemand is die triest dan ben jij het wel. En het staat duidelijk in de Qoraan geschreven zoals mijn zuster jou heeft uitgelegd. Of accepteer jij het woord van Allah swt niet''.Dagblad de Gelderlander meldde eerder vandaag dat alle berichten van Rifo79 waren verwijderd door de beheerders van Marokko.nl. Vreemd blijft wel dat die beheerders tegenover de krant niet konden verklaren waarom het account van Rifo79 vrijdag nog online was geweest. Ondertussen zegt Rifo79 medelijden met de media te hebben.

Islamoloog Hans Jansen bestudeerde voor Radio 1 alle postings van Rifo79 en zei daar vanochtend het volgende over: "Eťn ding springt er uit. Niet alleen joden christenen en heidenen worden met van alles bedreigd, maar ook een grote groep moslims. De manier waarop ze worden bedreigd ken ik maar van ťťn beweging: de Wahhabitische beweging." De beweging behoort volgens Jansen tot de zeer extreme varianten (''radicale uithoeken'', ''donkere kamers'') van de islam.