Premier Balkenende wacht hersteloperatie

Premier Balkenende zal waarschijnlijk in de loop van komende week een operatie moeten ondergaan waarbij huid van zijn dijbeen naar de wond aan zijn voet zal worden getransplanteerd. Aanstaande maandag beslist het medisch team of het verantwoord is de operatie uit te voeren. Na de operatie duurt het een paar dagen voordat duidelijk is of de plaatsing van de huid succesvol is.

Het is nog niet aan te geven hoe lang de ziekenhuisopname nog duurt en hoe veel tijd revalidatie en herstel zal vergen. Volgens prof.dr. I. Hoepelman kan volledig herstel lang duren. "Drie operaties in korte tijd hebben een grote impact op het menselijk lichaam. Balkenende moet fit zijn om het zware ambt van minister-president weer op zich te nemen", aldus de hoogleraar infectiezaken. De aandoening van premier Balkenende leidt in 0,6 procent van de gevallen tot de dood, aldus Hoepelman woensdagavond in het actualiteitenprogramma Netwerk.

Balkenende werd vorige week in het IJsseland-ziekenhuis in Capelle aan den IJssel opgenomen met een infectie aan zijn rechtervoet. Hij onderging tot dusver twee operaties, waarbij weefsel uit de voet werd verwijderd wegens een door bacteriën veroorzaakte aggressieve wondroos. Professor Hoepelman denkt dat er mogelijk levensgevaar is geweest, gezien een bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst waarin werd gesteld dat 'de instabiele fase' nagenoeg voorbij was. "Als er wordt gesproken over een instabiele situatie, dan heeft men zich grote zorgen gemaakt."