'Iedereen scoort beter dan kabinet'

Icoon politiek binnenland nieuwsVier tegenbegrotingen die vandaag tegelijk met de Miljoenennota van het kabinet worden gepresenteerd lijken stuk voor stuk beter te zijn voor de economie dan de plannen van de regering. Uit de doorberekening van het Centraal Planbureau blijkt dat de begrotingen van PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie meer banen weten te creŽren en een betere koopkracht bewerkstelligen.

Bij geen van de oppositiepartijen loopt het financieringstekort uit de hand. In de plannen van de PvdA wordt zelfs een lager tekort gehaald dan het kabinet. GroenLinks slaagt erin een half procent meer economische groei te bereiken. Alleen de SP scoort hier slechter dan Balkenende c.s., omdat de socialisten de belastingen voor gezinnen en bedrijven met honderd miljoen wil verhogen.

De oppositiepartijen hebben allen het oog laten vallen op de hypotheekrenteaftrek. Ook de fiscale behandeling van pensioenpremies is een aantrekkelijke financieringsbron. De PvdA wil de aftrekbaarheid van pensioenpremies voor inkomens vanaf 45 duizend euro stopzetten. De ChristenUnie vindt dat de rente van hypotheekschulden boven de 250 duizend euro niet meer afgetrokken mag worden. De miljoenen die aldus worden vrijgemaakt dienen worden te besteed aan het schrappen van de no-claimkorting in de zorg, herinvoer van Melkertbanen en herstel van de koppeling. Deze plannen blijken volgens het CBS stuk voor stuk goed voor de werkgelegenheid. GroenLinks creŽert vijftigduizend banen, de PvdA ruwweg de helft, waar het kabinet geen werkgelegenheidsgroei weet te halen.