'Keepersvangbal afschaffen voorkomt gelijkspel'

Icon Sport - VoetbalDe hoogleraar sportlogistiek Sierksma uit Groningen heeft een volgens hem eenvoudige oplossing om een gelijkspel in een voetbalwedstrijd te voorkomen, dan die van FIFA-baas Sepp Blatter die hij voorgesteld had voor EURO2004. De hoogleraar heeft namelijk berekend dat bij het afschaffen van de keepersvangbal er voor 50 procent meer gescoord gaat worden, waardoor gelijkspelen vrijwel volledig verdwijnen.

FIFA-baas Blatter stelde namelijk voor het EK 2004 in Portugal voor om bij een gelijkspel toch een winnaar af te dwingen via strafschoppen. De hoogleraar zei hierover: "Natuurlijk zijn strafschoppen enerverend, maar de spannende serie na de 0-0 van Nederland-Zweden weegt niet op tegen de 120 saaie minuten die eraan vooraf gingen."

Het afschaffen van de keepersvangbal zou dit kunnen veranderen. De doelman mag de bal niet meer vangen binnen zijn strafschopgebied, maar wel wegstompen. Vangt de keeper wel de bal dan moet dat bestraft worden met een handsbal en een gele kaart. De hoekschoppen worden door deze regel gevaarlijker en bieden meer kans op een doelpunt. "Daarmee zal met deze regel voetbal aantrekkelijker worden als kijksport en zal de door Blatter verguisde brilstand tot het verleden behoren", aldus Sierksma