FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 juli 2004

Krekels belagen luchthaven Nice

Miljoenen krekels hebben bezit genomen van de luchthaven van de zuid-Franse stad Nice. De insecten komen vermoedelijk uit Italië of het noorden van Afrika.

Ze vormen zelf geen groot gevaar voor het luchtverkeer, maar trekken vogels aan, die wel gevaarlijk zijn voor de vliegtuigen. Een ander nadeel is het feit dat de dieren flink van het gras langs de start- en landingsbanen knabbelen. Dit gras ligt daar om zand, stof en stenen vast te houden.

De diertjes worden inmiddels met man en schep bestreden en worden op doordeweekse dagen bestrijdingsmiddelen ingezet. Voor volgend jaar worden er paddestoelen geplant; daar kunnen de krekels niet tegen.

[update] Vriend vermoorde barman vastgezet

In verband met de moord op de 26-jarige Beverwijkse barkeeper Erwin Laan is een aanhouding verricht. De verdachte was een goede vriend van Laan. Het gaat om Maurice van L., notabene de medeorganisator van de stille tocht die na de moord op Laan in Beverwijk werd gehouden en waaraan zeker tweeduizend mensen meededen.

Van L. werd afgelopen maandag opgepakt door de politie. Erwin Laan werd op 10 juli doodgeschoten in café Eindspurt in Beverwijk, waarvan zijn vader eigenaar is. Die moord vond 's nachts plaats. Het lijk werd 's ochtends gevonden door omwonenden.


Inzet: Erwin Laan


Update 22:57
De rechtercommissaris heeft vandaag besloten dat Maurice van L. nog minstens tien dagen in voorarrest moet blijven zitten. Radio Beverwijk meldt intussen dat Van L. in het bezit was van een vuurwapen. Dat hebben vrienden van de 26-jarige verdachte bevestigd. Van L. zou het wapen vijf jaar geleden in Spanje hebben aangeschaft. Inmiddels is ook duidelijk dat de verdachte in financiële problemen zat.

Het Noord Hollandsdagblad meldt dat Van L. al twintig jaar bevriend was met het slachtoffer. Ze zouden elkaar bijna dagelijks hebben gezien. Vrienden en kennissen van de twee kunnen alleen maar hopen dat de politie mis zit in deze zaak, zo lieten zij aan de krant weten. Volgens hen heeft Van L. in ieder geval niets met drugs of criminele zaken van doen. Wel beamen zij dat Van L. grote schulden heeft.

Radio Beverwijk sprak Maurice van L. kort na het bekend worden van de moord op Erwin Laan. De radiozender heeft dat gesprek deels on-line gezet (realmedia bestand). Saillant detail is dat de verslaggever daar tegen Van L. uitgebreid ingaat op de lafhartigheid van een dergelijke moord.

Betalen voor levensonderhoud in de cel

De broers Michael (42) en Vincent (49) Hickey moeten de Britse staat een fors geldbedrag betalen. Het Hof van Beroep in Londen besloot namelijk vandaag dat de twee voor de kosten van het eten en onderdak gedurende de achttien jaar dat zij onschuldig in de cel zaten moeten dokken.

De twee werden in 1978 samen met James Robinson en Patrick Molloy gearresteerd voor moord op de 13-jarige krantenbezorger Carl Bridgewater. Een jaar later werden ze op basis van een valse verklaring van Molloy veroordeeld. Laatstgenoemde stierf in 1981 in de gevangenis en heeft altijd beweerd zijn getuigenis onder zware druk van agenten te hebben afgelegd.

In 1997 kwamen de andere drie vrij, toen de uitspraak van de rechter nietig werd verklaard, dit onder andere wegens illegaal verkregen bekentenissen. Michael en Vincent kregen later respectievelijk 1,5 miljoen en 880.000 euro schadevergoeding. Hier moesten ze echter beide een kwart van terugbetalen. Dit vonden ze niet terecht en de twee gingen in beroep, dat diende dus vandaag.

Het duo zegt "uiterst teleurgesteld" te zijn door de beslissing van het hof. Volgens hun advocate was hun leven in de cel een ware hel; als veroordeelde kindermoordenaar word je niet echt gerespecteerd door de andere gedetineerden.

De openbare aanklager meent echter dat de schadevergoeding bedoeld is om de gederfde inkomsten te compenseren. "Als ze vrij waren geweest, hadden ze ook hun huur en levensmiddelen moeten betalen." De rechter stelde hem in het gelijk.

Porto werft supertalent aan

Na het vertrek van Deco moest Porto op zoek naar een vervanger op het middenveld. Die hebben ze nu gevonden in Diego, de 19-jarige Braziliaan en supertalent die dit jaar nog bij Santos aan het werk was..

8 miljoen euro zou de transfer aan Porto kosten en Diego Ribas Cunha zou meteen anderhalf miljoen euro per jaar verdienen. Diego was onlangs te aanschouwen op de Copa America waar hij samen met zijn teamgenoten Brazilië de titel bezorgde. Diego wordt beschouwd als het grootste talent van de laatste jaren in Brazilië en kreeg als dank het legendarische nummer 10 van Pele opgespeld bij zijn team Santos.

laatste 10 km van Gebrselassie

De Ethiopische topatleet Haile Gebrselassie zal op de Olympische Spelen in Athene voor een laatste keer meedoen aan de 10 km op de baan. Hij wil zich voortaan gaan toeleggen op de marathon.

Achttien keer verbeterde de 31-jarige man het wereldrecord op de tien kilometer en mag zich daarmee een van de beste atleten van zijn generatie noemen. In 2002 begon Gebrselassie zijn terrein te verbreden naar de marathon met een derde plaats in Londen als resultaat. Voortaan wil hij zich volledig toeleggen op de marathon, te beginnen met het toernooi te Rotterdam op 17 oktober.

Vrije mening ook voor Duitse neonazi's

IcoonNeonazi's mogen in Duitsland niet worden beperkt in het uiten van hun mening, zo heeft het Constitutioneel Gerechtshof in Karlsruhe vandaag bepaald. Het hof verwierp hiermee de uitspraak van een lagere rechtbank, die een demonstratie van de neonazistische Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) had verboden. Die demonstratie, in Bochum, had gericht moeten zijn tegen de bouw van een synagoge.

Het Hof erkent dat veel Duitsers de opvattingen van de NPD beledigend en aanstootgevend vinden. Toch weegt het grondwettelijk recht op vrijheid van meningsuiting hoger, zo oordeelt het Hof, ook als het de mening van neonazi's betreft.

Kopstuk al-Qaeda opgepakt in Pakistan

Pakistan heeft een kopstuk van het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden gearresteerd. Dit heeft Makhdoom Faisal Saleh Hayat, Pakistaans minister van Binnenlandse zaken, donderdag gezegd tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. President Musharraf beweert dat de man afgelopen zondag al werd aangehouden.

Het zou gaan om de Tanzaniaan Ahmed Khalfan Ghailani, die op de FBI-lijst van meestgezochte terroristen staat. Op zijn hoofd staat een bedrag van 25 miljoen dollar. Hij zou betrokken zijn geweest bij bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, in 1998. Bij deze aanslagen kwamen ruim tweehonderd mensen om.

Meirhaege bekent en stopt

Wereldkampioen Mountainbiken Filip Meirhaeghe werd betrapt op het gebruik van EPO in de Wereldbekermanche in het Canadese Mont Sainte-Anne. Meirhaeghe geeft de feiten toe in een persconferentie en besluit om te stoppen met koersen.

"Mijn enige doel die ik nog had in mijn carrière was Olympisch goud behalen," zegt de Belgische kampioen. "Vier jaar geleden ging het mis, en ook dit jaar ging het me niet voor de wind. Ik koos dan maar voor een foute oplossing."

Al eens eerder werd een te hoog hematocrietgehalte vastgesteld bij Meirhaeghe, maar dat had volgens hem niets met doping te maken. "Ik heb het product epo pas voor het eerst gebruikt tijdens mijn stage in Oostenrijk, zo'n zeven weken terug."

De man is wel zo eerlijk om alle schuld op zich te nemen, en alle consequenties te dragen. "Niemand van mijn onmiddellijke omgeving wist van mijn epo-gebruik, zelfs mijn vriendin niet. Ik hou de eer aan mezelf en kap met de sport." De laatste twee wereldbekerwedstrijden die de man won vervallen dus en zo komt zijn totaal op tien.

Bejaarde veroorzaakt opstopping op autoweg

Een 73-jarige man uit de Amerikaanse stad Milwaukee heeft dinsdag het verkeer op een autoweg opgehouden. Hij was met zijn voertuig op weg naar een doktersafspraak.

De man reed met zijn elektrische rolstoel met een snelheid van ongeveer zeven kilometer per uur over de Interstate. Automobilisten hebben de politie gebeld, en gemeld dat er een man in een rolstoel op de weg reed.

De man is er met een waarschuwing vanaf gekomen.

1 op 3 Amsterdammers niet-westers

Icoon Binnenlands nieuws Uit vandaag gepubliceerde gegevens van de gemeente Amsterdam blijkt dat ruim één op de drie inwoners van haar gemeente afkomstig is uit een niet-westers land. Het gaat hierbij om landen als Suriname, Marokko, Turkije en de Antillen. Van de 738.763 inwoners die Amsterdam telt, is 36,5 procent afkomstig uit deze landen.

Het aandeel van de niet-westerse allochtone bevolking verschilt in de diverse stadsdelen aanzienlijk. In buurten als de Bijlmer, De Kolenkit, Osdorp en de Indische Buurt is ongeveer tachtig procent afkomstig uit niet-westerse landen. Het minste aantal niet-westerse allochtonen woont in het Museumkwartier. Daar bestaat de bevolking voor ruim tien procent uit niet-westerse allochtonen.

De groep niet-westerse allochtonen in Amsterdam bestaat voor 9,6 procent uit Surinamers, 8,5 procent uit Marokkanen, 5,1 procent uit Turken en 1,6 procent uit de Antillianen. Verder is 11,7 procent van deze groep allochtonen afkomstig uit een niet-geïndustrialiseerd land.

Het onderzoek van de gemeente Amsterdam komt overeen met de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in april publiceerde, waaruit bleek dat steeds meer wijken in met name de vier grote steden tot soms voor negentig procent uit allochtonen bestaan.

Gezinshereniging en de hoge geboortecijfers zorgen er met name voor dat het aantal allochtonen in de vier grote steden sterk toeneemt. In 2002 zijn er in Nederland 33.000 kinderen geboren met één of twee niet-westerse ouders. Het gaat om zestien procent van het totale aantal geboren kinderen. Bijna 66 procent van deze kinderen is geboren in één van de grote steden. In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag is dit aantal het grootst met respectievelijk vijftig, 46 en 44 procent.
_
Voor de geïnteresseerden. De wijken in Amsterdam en het percentage niet-westerse allochtonen grafisch weergegeven, klik hier. Het betreft hier buurtcombinaties met minimaal 7.000 inwoners.

Seks in auto leidt tot veroordeling

ircle en AllesIsZinloos hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een 43-jarige katholieke priester uit Malawi en een 26-jarige non uit Zambia zijn vandaag door een rechtbank in Malawi veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van zes maanden cel en dwangarbeid wegens aanstootgevend gedrag. De twee lovebirds waren betrapt tijdens seksuele praktijken in een geparkeerde auto op het vliegveld van Lilongwe, de hoofdstad van Malawi.

Onschuldige voorbijgangers meldden aan de politie dat de auto opeens "op een vreemde manier begon te schudden." De politie hield de twee vervolgens aan en nam hen mee naar het bureau, alwaar ze een nacht in een politiecel moesten doorbrengen. Voor de rechter gaven de geilaards toe zich schuldig te hebben gemaakt aan aanstootgevend gedrag. Ze beloofden het nooit meer te doen.

Klachten over spotjes Radio 1 en 3FM

Kijkers hebben geklaagd bij de Reclame Code Commissie over de reclamespot voor het nieuwe ochtendprogramma op Radio 3FM. Dj Giel Beelen is in de spot naakt te zien. Deze klachten zijn inmiddels niet ontvankelijk verklaard.

Ook over de spotjes het EK-voetbal en de Tour de France op Radio 1 zijn klachtbrieven gestuurd. In de spots is een oud dametje en een kat te zien die verdwijnen in respectievelijk een vuilniswagen en stofzuiger, omdat de vuilnisman en werkster werden afgeleid door sport-uitzendingen op Radio 1. Over deze klachten spreekt de Commissie zich nog uit.

Ontdekker DNA overleden

Wetenschapper Francis Crick is afgelopen woensdag op 88-jarige leeftijd in de Amerikaanse stad San Diego overleden. Hij leed al enige tijd aan darmkanker. Dit heeft zijn werkgever, het Salk Institute, vandaag bekendgemaakt.

Crick was in 1953 een van de twee ontdekkers van het DNA (Desoxyribo Nucleic Acid). Samen met zijn collega James Watson ontdekte hij het in een laboratorium in de Engelse stad Cambridge; het leidde tot een ware revolutie in de biologie. In 1962 kregen de twee de Nobelprijs voor geneeskunde.

Tegenwoordig wordt DNA voor allerlei doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld bij het oplossen van misdaden.


Dr. Francis Crick 1916 - 2004

Overheid slaat alarm op mobiele telefoon

Rekkie had ons via de nieuws-submit te melden:

De overheid wil de 'cell broadcast' functionaliteit op een mobiele telefoon gaan gebruiken om burgers te waarschuwen bij calamiteiten. Volgende maand tekent het ministerie van Economische Zaken een contract dat hierin voorziet. Nog dit jaar moet de dienst dan daadwerkelijk operationeel worden.

Bij rampen zal het systeem gebruikt gaan worden. Economische Zaken inventariseert de behoefte bij andere ministeries nog. Zo kunnen ook gedacht aan Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om te waarschuwen bij besmettelijke dierziekten en aan Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij het uitbreken van een epidemie.

Cell broadcast is een techniek die al lang gebruikt wordt. GSM-providers Vodafone en KPN geven via dit systeem al telefoonregio-informatie aan klanten (kanaal 050). Aan telefoonmasten wordt dan een code gegeven waardoor je per regio kunt zien in welk netnummer-gebied je zit. Het waarschuwings-systeem kan ook per regio gebruikt worden.

I, Robot: FOK! op de première met Will Smith

Het mediacircus rond de première van I, Robot, de nieuwe actiefilm van rapper/acteur Will Smith, is met zorg gehyped door de filmmaatschappij. Een week van tevoren worden persberichten uitgegeven waarin staat dat Will Smith naar Holland komt om de première bij te wonen én een concert te geven voor de fans. Nouja, concert. Miniconcert. Maar toch, het is wel zijn eerste optreden in Nederland ooit. Natuurlijk is FOK! bij de première en het optreden aanwezig!

Het moet gezegd worden. Een optreden geeft een doorgaans saaie première toch een bijzonder sausje. We kennen de Grolsch Master Premières nog wel met René Mioch. Zag je een ster twee seconden zwaaien en dat was dat. Kon de pers het doen met alle zogenaamde Bekende Nederlanders die zichzelf wilden promoten en daarna gewoon zin hadden om gratis te zuipen. En Mioch vertelde ons dat hij en de ster zulke goede vrienden waren.

Fresh Prince

Vandaag is er geen Mioch te bekennen. Vandaag draait het echt allemaal om Will Smith. Smith begon jaren geleden als rapper, toen heette hij nog The Fresh Prince. Muzikaal brein achter zijn successen was DJ Jazzy Jeff. Samen met het enorme charisma van Smith veroverden ze samen de wereld. Later kreeg Smith een eigen sitcom. Deze was zo succesvol dat de overstap naar het witte doek zo gemaakt was.
De laatste jaren is het slecht gesteld met de muzikale carrière van de zwarte rapper. Zo slecht dat hij aan de kant is gezet door zijn platenmaatschappij. Daarom was het ook opmerkelijk dat Smith een gratis miniconcert gaf. Een cd heeft hij momenteel niet te verkopen. Wel een film natuurlijk, en zo zijn we weer terug bij I, Robot.
Als de pers zich om 18.00 uur verzamelt bij de ingang van Pathé ArenA staan er al enkele honderden mensen te wachten rond het podium waar straks Smith optreedt. Alleen de pers mag langs de blauwe loper staan. We krijgen allemaal een vak toegewezen. Televisiezenders bij elkaar, fotografen bij elkaar, schrijvende pers bij elkaar en internetsites bij elkaar. Ik sta bij de internetsites, maar omdat ik Ralph de cameraman heb meegenomen is dit de beste plek: we staan pal voor de ingang, en inderdaad, zodra een BN’er een camera ziet, heb je hun aandacht.


Uitgegroeid van Fresh Prince tot superster


Idol Jim

Onze buren in het ‘witte vak’ zijn twee medewerksters van www.nu.nl. Een redactrice van de rubriek Achterklap en een fotografe vinden net als wij dat het wachten best lang duurt. Daarom begin ik de twee maar wat vragen te stellen, altijd leuk voor FOK!Radio. Maar al na twee vragen horen we gegil en stoppen we het gesprek om ons te richten op de blauwe loper. We zijn hier natuurlijk niet voor onszelf gekomen.
De eerste gast is Jim Bakkum. Ik roep hem maar eigenlijk weet ik niets te vragen aan hem. Dus vraag ik op aanraden van cameraman Ralph of hij het boek heeft gelezen. Jim kijkt vreemd op, die vraag had hij niet verwacht. Nee, hij wist niet eens dat er een boek van was.
Omdat ik geen zin heb in al te geijkte vragen besluit ik dit mijn centrale vraag te maken.
Maar we halen niet iedereen voor de camera. Ruim 98 procent van de genodigden ken ik niet. Ik vermoed dat de meesten gewoon kaarten hebben gewonnen bij Radio 538 of via via uitgenodigd zijn. Een ding wordt echter al snel duidelijk: hoe onbekender de persoon, hoe meer ze zich uitsloven op de loper. Sommigen presteren het zelfs driemaal over de loper binnen te lopen. En als de portier om hun pasjes vraagt houden ze die arrogant omhoog.

Fucken in de bus

De leukste gasten zijn die wie al een tijdje meedraaien in het wereldje van de premières. Eddy Zoëy bijvoorbeeld. Ik vraag hem of hij weet wat FOK! is. Dat weet hij niet. Wel weet hij wat Fokker is (een vliegtuig), en van fucken heeft hij ook wel gehoord. Ik vraag hem wanneer hij voor het laatst heeft gefuckt.
‘Met mijn robotje bedoel je?’, zegt hij terwijl hij zijn vriendin omarmt. ‘Net nog in de bus. Het was alleen wat druk jammer genoeg.’ Met zijn nieuwe album gaat het goed. Hij wil ook wel even zijn nieuwe single aankondigen op FOK!Radio. ‘Dit is de fokking nieuwe fokking single van Eddy Zoëy op FOK!Radio… Fuck You.’
Birgit Schuurman wil FOK! ook wel even te woord staan. Op de vraag of ze het boek heeft gelezen vraagt ze: ‘Welk boek? Hét boek? Heb je het over de bijbel? Ik zeg dat ik I, Robot bedoel. Nee, die heeft ze niet gelezen. De bijbel wel? Nee, ook die niet. Wel gaat Birgit binnenkort in een film spelen, ze maakt haar acteerdebuut in Floris de Film.
Veel succes met de film straks’, zeg ik nog.
’Dank je’, zegt Birgit, ‘jij met het verzinnen van goede vragen.’


Eddy Zoëy heeft nooit gehoord van FOK! Wel van fucken.




Serieuze vraag

Mijn eerste echte serieuze vraag kan ik eindelijk stellen aan Robert Schoemacher, de plastisch chirurg die vooral BN’ers in zijn praktijk ziet verschijnen. Ik vraag hem of hij Will Smith gaat aanbieden om gratis zijn flaporen weg te werken. Nee, dat zou ik natuurlijk nooit doen’, zegt Schoemacher. ‘Het juist een mooie karakteristieke eigenschap, daar moet je niets aan doen.’ Ik stel dat in principe elke afwijking een karakteristieke eigenschap is, bij wie dan ook. Schoemacher is het met me eens. ‘Ik zeg daarom ook nooit tegen mensen dat ze plastic chirurgie moeten ondergaan. Ik help ze als ze naar mij toekomen.’
Schoemacher blijkt overigens een grote science fiction-fan. Hij heeft het boek gelezen en weet zelfs de schrijver te noemen. Hij vindt het niet erg dat Idol Jim nooit van het boek heeft gehoord. ‘We schelen dan ook dertig jaar.’

Javier Guzman lijkt wat verdwaald op de première. Hij beaamt dat hij ook niet zo van zulke gelegenheden houdt. Het stomme is dat je hier mensen ziet aankomen op de fiets die ze achter de bioscoop stallen. Vervolgens stappen ze in een bus waarin ze dan honderd meter tot aan de voordeur rijden. Ik kreeg het schoolreisjesgevoel, dat je je moest verstoppen onder de bank en dan ineens met zijn allen moest gaan schreeuwen.’

Lees verder op de volgende pagina

Meerderheid Nederlanders voor EU-grondwet

72 procent van de Nederlanders is voor de komst van een Europese grondwet. Dit is lager dan het Europese gemiddelde, dat op 79 procent ligt. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerde enquête van de Europese Commissie.

In juni sloten de regeringsleiders van de Europese Unie een akkoord over de Europese grondwet. In het onderzoek werd gevraagd of men hiervan goed op de hoogte is. Dertig procent van de ondervraagden beantwoordde deze vraag met 'ja', bij de Nederlanders lag dit percentage op 25.

In Zweden en Groot-Brittannië lag het percentage voorstanders met respectievelijk 51 en 50 procent het laagst. Volgens de Commissie hebben veel mensen daar 'weet niet' ingevuld en kan met een goede informatiecampagne ook in die landen een grote meerderheid bereikt worden.

In meerdere Europese landen, waaronder Nederland, zullen de komende tijd referenda volgen of de Europese grondwet er wel of niet moet komen.

Soldaat: 'Ik volgde alleen mijn orders op'

Icoon Irak nieuwsEén van de vier Amerikaanse soldaten die door het Amerikaanse leger zijn aangeklaagd omdat ze twee Irakezen van een brug in de Tigris-rivier hadden geduwd, zegt dat ze orders van hogerhand opvolgde. Eén van de Irakezen kwam bij het incident om het leven. Terry Bowman zegt verder dat haar is opgedragen een valse verklaring af te leggen over wat er was gebeurd.

Ze is aangeklaagd wegens het afleggen van een valse verklaring en aanranding. De drie andere soldaten zijn onder meer aangeklaagd wegens doodslag. Binnenkort zal bekend worden wie van de soldaten daadwerkelijk door een militaire rechtbank zullen worden vervolgd. Drie van de bevelhebbers van de soldaten hebben inmiddels al niet-gerechtelijke straffen gekregen. Zeker is dat geen van deze bevelhebbers de gevangenis in hoeft.

Zaydon Ma'moun Fadhil al-Samarai en zijn neef, Marwan al-Samarai, werden dichtbij de Iraakse stad Samara opgepakt wegens het negeren van de avondklok. Op 8 januari werd een onderzoek ingesteld nadat de moeder van het slachtoffer hierom via een website had gesmeekt. Ze verklaarde dat de twee neven niet op tijd binnen konden komen omdat ze pech kregen met hun vrachtauto. Nadat ze hun vrachtauto hadden gerepareerd werden ze volgens de moeder vijftien minuten voordat de avondklok in werking trad, doorgelaten bij een Amerikaans checkpoint.

Subheader
De Irakezen werden in eerste instantie
doorgelaten bij een checkpoint


De twee Irakezen werden vervolgens vijftien minuten gevolgd en werden daarna gestopt, uit hun auto gewerkt en in de boeien geslagen. Daarna brachten de soldaten ze naar de brug en werden ze gedwongen te springen, aldus de moeder. Zaydon Ma'moun Fadhil al-Samarai verdronk, zijn neef kon op de oever klimmen.

Winkels stoppen met verkoop Scoubidou

Re_plaY en ursel hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Meerdere speelgoedwinkels hebben besloten de razend populaire Scoubidou-touwtjes voorlopig niet meer te verkopen. Dit uit onzekerheid over de gevaren. Uit een steekproef van TNO, in opdracht van Greenpeace, bleek dat ook veel touwtjes in Nederland grote hoeveelheden giftige weekmakers bevatten. Gisteren bleek dit al uit Duits onderzoek.

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) meent dat de touwtjes alleen gevaarlijk zijn als er op gesabbeld wordt. Speelgoedketens Blokker, Toys "R" Us, Bart Smit en Intertoys nemen echter geen enkel risico en namen de speeltjes uit de handel, totdat ze goed zijn onderzocht. VWA gaat onderzoeken hoeveel chemische stoffen vrijkomen als kinderen lang op de touwtjes sabbelen. Het resultaat van dit onderzoek kan enkele weken op zich laten wachten.

"We nemen het zekere voor het onzekere", aldus een woordvoerder van Toys "R" Us. "Maar als uit het onderzoek blijkt dat het speelgoed veilig is, liggen ze op korte termijn weer in de winkel." De Universiteit van Wageningen is inmiddels op zoek naar alternatieve weekmakers.

Slot langer bij NAC

Arne Slot heeft zijn contract bij NAC Breda laten openbreken en verlengd tot de zomer van 2008. Het oude contract van de middenvelder liep nog tot medio 2006.

Slot kwam in de zomer van 2002 over van FC Zwolle en speelde sindsdien 59 competitiewedstrijden voor NAC Breda waarin hij zeven maal scoorde.

Ook probeert de ploeg uit het MyCom-stadion op korte termijn met Ali Boussaboun te onderhandelen over een nieuw contract. Het oude contract van de aanvaller loopt tot het eind van het aankomend seizoen.

Telefonische bommelding vliegtuig Air France

Icoon Buitenlands nieuwsEen vliegtuig van Air France, dat van Dubai naar Parijs onderweg was, heeft een voortijdige landing gemaakt in Beiroet na een bommelding. ''Iemand telefoneerde naar de luchthaven van Dubai en zei dat er een bom aan boord van het vliegtuig was'', aldus een functionaris van Air France, Georges Lteif.

''Het vliegtuig werd twee keer doorzocht, maar er werd niets gevonden.'' Uiteindelijk vervolgende het toestel zijn weg, waarna het met zes uur vertraging op de luchthaven van Parijs landde. Volgens de functionaris waren er 254 mensen aan boord van de Boeing 777.

McEwen reed met gebroken rugwervels

Robbie McEwen heeft een groot deel van de Tour de France rondgereden met twee gebroken rugwervels. De Australische winnaar van de Groene Trui zou deze hebben opgelopen bij een valpartij in de zesde etappe.

De gebroken wervels werden vandaag bij een röntgen- en CT-scan in een ziekenhuis in Nederland geconstateerd. "Sinds Angers leed ik enorm veel pijn. Ik weet nu hoe dat komt. Ik had eerder geen tijd naar het ziekenhuis te gaan, maar ben blij dat de pijn ergens vandaan komt", aldus McEwen.

De renner van Lotto-Domo zal de komende weken minder wedstrijden rijden. "Ik houd de activiteiten beperkt tot enkele criteriums en een wedstrijd in Bochum nabij Dortmund. Mijn deelname aan de Olympische Spelen komt niet in gevaar. Als ik de Pyreneën en Alpen hiermee kan rijden, dan lukt één wegwedstrijd ook nog wel."

'Blue Movie' trekt 600.000 kijkers

600.000 mensen hebben gisteren naar de Nederlandse speelfilm 'Blue Movie' gekeken op Nederland 2. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. BNN zond de film uit wegens het overlijden van filmmaker Wim Verstappen (67), die de film in 1971 maakte.

In 1971 zorgde de erotisch getinte film voor veel ophef. Hugo Metsers en Carry Tefsen speelden de hoofdrollen. De productie draait om een net vrijgekomen bajesklant die in een flat in de Bijlmer komt wonen.

Politie vangt loslopende 'krokodil'

Icoon opmerkelijk nieuwsEen vrouw uit Enschede heeft gisteren de politie gebeld met de mededeling dat er een één meter lange krokodil in haar tuin zat, vlakbij een sloot. Ze had haar kat en hond naar binnen gehaald en het hek gesloten.

De politie nam de melding serieus en was snel ter plaatse. Agenten naderden het dier met omzichtige bewegingen van achteren en trokken het uiteindelijk aan de staart omhoog. Toen zij het beest hadden overmeesterd, bleek het om een zeer echt lijkende krokodil van plastic te gaan.

[Upd] Teams voor de HEW Cyclassics

De ploegen hebben hun teams voor de HEW Cyclassics bekend gemaakt. In de komende dagen kunnen nog wijzigingen in de teams plaatsvinden.

AG2R Prevoyance
Jaan Kirsipuu
Laurent Brochard
Cristophe Agnolutto
Stéphane Berges
Jean-Patrick Nazon
Nicolas Portal
Erki Putsep
Mark Scanlon
Alessio Bianchi
Magnus Backstedt
Fabio Baldato
Angelo Furlan
Martin Hvastua
Ruslan Ivanov
Cristian Moreni
Ellis Rastellie
Andrea Tafi

Brioches La Boulangère
Sébastien Chavanel
Anthony Geslin
Maryan Hary
Christophe Kern
Rony Martias
Alexandre Naulleau
Matthieu Sprick
Unaï Yus
Chocolade Jacques
Andy Cappelle
Bert Hiemstra
Gerben Löwik
Chris Peers
Rik Reinerink
Jan van Velzen
Bart Voskamp

Cofidis
Jimmy Casper
Jimmy Engoulvent
Peter Farazijn
Stuart O’Grady
Staf Scheirlinckx
Janek Tombak
Cédric Vasseur
Matthew White
Credit Agricole
Julian Dean
Cédric Hervé
Thor Hushovd
Lilian Jegou
Sebastian Joly
Andrey Kashechkin
Geoffroy Lequatre
Damien Nazon

CSC
Michele Bartoli
Thomas Bruun Eriksen
Fabrizio Guidi
Vladimir Goussev
Tristan Hoffman
Frank Høj
Lars Michaelsen
Michael Sandstød
De Nardi
Serhiy Honchar
Simone Cadamuro
Michele Gobbi
Matej Jurco
Rafael Nuritdinov
Mirco Lorenzetto
Alessandro Vanotti
Charles Wegelius

Domina Vacanza
Martin Derganc
Gian Matteo Fagnini
Francesco Failli
Murilo Fischer
Giovanni Lombardi
Sergio Marinangeli
Massimiliano Mori
Andris Nauduzs
Fassa Bortolo
Marzio Bruseghin
Fabian Cancellara
Juan Antonio Flecha Giannoni
Volodimir Gustov
Kim Kirchen
Roberto Petito
Filippo Pozzato
Matteo Tosatto

FDJeux.com
Baden Cooke
Carlos DaCruz
Bernhard Eisel
Philipe Gilbert
Frederic Guesdon
Cristophe Mengin
Matthew Wilson
Gerolsteiner
Danilo Hondo
Sebastian Lang
Olaf Pollack
Davide Rebellin
Torsten Schmidt
Fabian Wegmann
Peter Wrolich

Iles Balears
José L.Arrieta Lujambio
Toni Colom Mas
Joan Horrach Rippoll
Pablo Lastras Garcia
Unai Osa Eizaguirre
Steffen Radochla
Vicente Reynés Mimo
Antonio Tauler Llull
Landbouwkrediet
Tom Steels
Ludo Dierckxsens
Ludovic Capelle
Geert Van Bondt
Tony Bracke
Johan Verstrepen
Yuri Mitlushenko
Mikhail Timochine

Lampre
Igor Astarloa
Gianluca Bortolami
Alessandro Ballan
Paolo Bossoni
Francesco Casagrande
Luciano Pagliarini Mendonca
Daniele Righi
Mariano Piccoli
Lotto Domo
Peter Van Petegem
Axel Merckx
Leif Hoste
Thierry Marichal
Leon van Bon
Stefan van Dijk
Wim Vansevenant
Aart Vierhouten

Phonak
Michael Albasini
Niki Aebersold
Oscar Camenzind
Martin Elmiger
Bert Grabsch
Uros Murn
Grégory Rast
Alexandre Usov
Quick Step Davitamon
Paolo Bettini
Tom Boonen
Davide Bramati
Servais Knaven
Nick Nuyens
Luca Paolini
Patrik Sinkewitz
Stefano Zanini

Rabobank
Erik Dekker
Oscar Freire Gomez
Robert Hunter
Roy Sentjens
Steven de Jongh
Mathew Hayman
Karsten Kroon
Joost Posthuma
Saeco
Danilo Di Luca
Gabriele Balducci
Giosuè Bonomi
Mirko Celestino
Salvatore Commesso
David Loosli
Eddy Mazzoleni
Alessandro Spezialetti

T-Mobile
Rolf Aldag
Serguei Ivanov
Andreas Klier
Andreas Klöden
Jan Schaffrath
Stephan Schreck
Jan Ullrich
Erik Zabel
Team Wiesenhof
Jens Heppner
Enrico Poitschke
Ralf Grabsch
Martin Müller
Sebastian Siedler
Björn Schröder
Christian Knees
Roberto Lochowski

US Postal
Michael Barry
Stijn Devolder
Benoît Joachim
Guennadi Mikhailov
Victor H.Pena Grisales
Jurgen Van Den Broeck
Max van Heeswijk
David Zabriskie

Celstraf voor zwaar mishandelen kind

Icoon Binnenlands nieuwsEen 25-jarige man is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens zware mishandeling. De officier van justitie had acht jaar geëist. B.H. heeft het zestien maanden oude dochtertje van zijn vriendin zó erg mishandeld dat zij aan haar verwondingen is overleden. Doodslag achtte de rechter niet bewezen.

De moeder reageerde emotioneel op de uitspraak omdat zij vier jaar cel veel te weinig vindt. De man ontkende tijdens de zitting dat hij het meisje iets had aangedaan. Volgens hem was het juist de 24-jarige moeder die het kind mishandelde.

H. kreeg op 6 september 2003 ruzie met zijn vriendin, waarna de vrouw het huis verliet om boodschappen te doen. Het meisje, Shakira, bleef bij de man achter. H. ging vervolgens met het meisje onder de douche, waar ze volgens hem viel.

Volgens een patholoog was de val niet de doodsoorzaak, aangezien hij onder meer een gescheurde lever constateerde. Volgens deskundigen waren de verwondingen zó zwaar dat ze bij een zestien maanden oud kind binnen een kwartier tot de dood leiden.

In eerste instantie bekende H. de misdaad, omdat hij zijn vriendin in bescherming zou hebben genomen. Zij was zwanger van zijn kind en hij wilde niet dat ze in de gevangenis zou bevallen. Toen hij hoorde dat ze een abortus had gepleegd trok hij de bekentenis in.

Volgens de moeder heeft zij nooit gezien dat H. haar zoon of dochtertje sloeg, maar hij moest het volgens haar het wel gedaan hebben omdat er niemand anders bij het kind in de buurt was. H. verklaarde dat de moeder het meisje heeft gestompt voordat zij de deur uitging. De rechter achtte echter bewezen dat H. het meisje met kracht in de box heeft gegooid en haar in haar buik heeft gestompt.

Actrice Zeta Jones in Amsterdam bedreigd

Icoon Showbiz nieuwsTijdens de opnamen van de film Ocean's Twelve in Amsterdam is Actrice Catherine Zeta Jones telefonisch bedreigd. Dit zegt haar man en tevens acteur Michael Douglas. Zeta Jones verbleef destijds twee dagen in de hoofdstad.

Gisteren was de rechtszaak tegen de vrouw die ervan wordt beschuldigd Zeta Jones al anderhalf jaar te stalken. De 'fan' stuurde al die tijd regelmatig brieven waarin de actrice met de dood wordt bedreigd. Ook werd Zeta Jones vaak door de vrouw via de telefoon bedreigd. "De brieven bevatten gedetailleerde beschrijvingen van één van onze huizen. Na de telefoontjes naar het Amsterdamse hotel kwam het tot een uitbarsting. Het leidde bijna tot een zenuwinzinking", aldus Michael Douglas.

Subheader
Catherine Zeta Jones

Manhunt-spel 'aanleiding tot moord'

Icoon Games nieuwsIn Groot-Brittannië is grote ophef ontstaan over het spel Manhunt. Dit bloederige spel wordt namelijk aangewezen als directe aanleiding voor een gruwelijke moord. In februari van dit jaar lokte de 17-jarige Warren Leblanc zijn 14-jarige vriendje Stefan Pakeerah naar een park in hun woonplaats Leicester, om daar zogenaamd twee meisjes te ontmoeten. Warren sloeg Stefan herhaaldelijk met een klauwhamer en stak hem met een mes, tot de dood erop volgde.

Toen de politie het lichaam van Stefan vond, bleek dat hij vreselijke en dodelijke verwondingen had opgelopen. Warren zat onder het bloed en gaf onmiddellijk toe dat hij de dader was. Stefan was zo hard met de klauwhamer geraakt dat hij diepe snijwonden op zijn hoofd en in zijn nek had. Er zaten diverse barsten in zijn schedel. Ook had hij meerdere steekwonden, waarbij het mes zo diep gestoken was dat er schade aan de nieren en de lever was ontstaan. Gisteren bekende Warren Leblanc schuld in een rechtbank in Leicester.

Stefans moeder, Giselle Pakeerah, zei dat Warren vaak het spel Manhunt speelde. In dit spel, ontwikkeld door Rockstar North, scoren spelers extra punten voor gewelddadige moorden. "Ik hoorde sommige vrienden van Warren zeggen dat hij helemaal in de ban was van dit spel. De website die het spel promoot noemt het een psychologische ervaring, geen spel, en moedigt wrede moorden aan. Als hij er van in de ban was, zou het best kunnen dat de grenzen voor hem vervaagden." Een exemplaar van het spel is gevonden in Warrens slaapkamer en in beslag genomen als bewijsmateriaal. Stefans ouders hebben een oproep gedaan om gewelddadige spellen te verbieden. In Nieuw Zeeland is Manhunt zes maanden geleden al verboden, ook importeren is niet toegestaan.

Volgens Stefans vader komt de manier waarop Warren de moord gepleegd heeft "precies overeen met hoe het spel opgezet is: mensen ombrengen met wapens als hamers en messen. Er is een verband tussen het spel en wat hij heeft gedaan. Ik speel dit soort games niet, maar als ze kinderen beïnvloeden om mensen te vermoorden dan wil je ze niet in de schappen hebben staan."



Een woordvoerder van de Entertainment and Leisure Software Publishers' Association (ELSPA) nam het op voor de gamesindustrie: "We voelen enorm mee met de familie en de ouders van Stefan Pakeerah. We verwerpen echter alle suggesties dat er een verband zou bestaan tussen de tragische gebeurtenissen en de verkoop van het spel Manhunt. Manhunt heeft een "18"-classificatie gekregen van de British Board of Film Classification en zou daarom niet in het bezit mogen zijn van een jeugdig persoon. Dat iemand het spel in zijn bezit heeft betekent nog niet dat je mag concluderen dat het verantwoordelijk is voor de tragische gebeurtenissen."

Volgens rechter Michael Stokes heeft Leblanc een "wrede, meedogenloze moord" begaan en kan hij een veroordeling tot levenslang verwachten. De uitspraak is nog niet bekend, op 3 september wordt de rechtszaak hervat.

Inmiddels heeft de winkelketen Dixons in Groot-Brittannië laten weten het spel uit de schappen te halen.

Nieuwe ontvoeringen Irak

Icoon Irak nieuwsEen groep gewapende militanten heeft het huis van de Iraakse gouverneur van de provincie Anbar platgebrand en drie van zijn kinderen ontvoerd. Ze drongen gisteren het huis binnen, waarna een vuurgevecht volgde met de lijfwachten van gouverneur Abd al-Karim al-Rawi.

De groep wist de drie kinderen te ontvoeren en het huis in brand te steken. De gouverneur zou niet gewond zijn geraakt.

Vandaag werd in Irak een Somalische chauffeur ontvoerd, werkzaam voor een Koeweits bedrijf in Irak. Dit bedrijf transporteert goederen naar de Amerikanen in Irak. Nieuwszender Al-Jazeera heeft een video uitgezonden waarin de man geïdentificeerd werd als Ali Ahmad Musa en waarin zijn ontvoerders hem dreigden te onthoofden als het bedrijf zich niet binnen 48 uur uit Irak terugtrekt.

Subheader
Er werd een identificatiebewijs van
Ali Ahmad Musa getoond

Koeien vernielen auto

Je bent op weg naar je werk en rijdt op een rustige landweg. Opeens stormen er zes koeien de weg op en wordt je auto totaal vernield. Klinkt het geloofwaardig?

Het overkwam de 52-jarige Barbara Epps uit Quedgeley in Engeland. Ze is er erg van geschrokken: "Ik reed daar gewoon toen die koeien plotseling uit een wei kwamen. Sommige stampten over de motorkap en anderen gingen het dak op. Ik zie nog steeds hun koppen tegen de voorruit smakken terwijl die versplintert."

Haar auto, een Toyota Yaris, veranderde in een wrak, de vrouw kwam er zonder verwondingen vanaf. Wel moest ze wegens een shock worden behandeld.

Doofstomme crimineel zorgt voor problemen

Substitute had ons via de nieuws-submit te melden:

De 32-jarige Luciano M. uit Breda is doofstom en zwakzinnig, het enige wat hij begrijpt is Papiamento in gebarentaal. Vervelend voor hem en zijn naaste omgeving zou je denken, maar nu zit ook Justitie met de handen in het haar. De man wordt namelijk verdacht van aanranding, diefstal, bedreigingen en mishandeling van een agent. Berechting lijkt echter onmogelijk te zijn.

Een jaar geleden werd Luciano veroordeeld tot verplichte opname in een psychiatrisch ziekenhuis, maar geen enkel ziekenhuis wou hem opnemen. De straf werd niet uitgevoerd. Justitie pleit nu voor een gevangenisstraf met tbs. Luciano's advocaat Schoenmakers beweert echter dat geen enkele kliniek in staat is hem te behandelen.

"Je kunt alleen met hem communiceren via een tolk gebarentaal én een tolk Papiaments. En zelfs dan blijft de communicatie heel summier, want veel zaken gaan zijn begrip te boven. Zo heeft hij geen idee waarom hij vast zit. We krijgen het hem niet uitgelegd. Het is een unieke, maar trieste zaak", aldus Schoenmakers.

De advocaat vertelt verder: "Justitie leurt met hem. Hij moet in elk geval worden vrijgesproken, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is. Maar wat er daarna moet gebeuren?" Het Openbaar Ministerie in Breda meent dat de man onder geen beding vrij mag komen: "De maatschappij moet tegen hem worden beschermd. We weten alleen nog niet hoe."

Op 8 oktober hoopt de rechter de knoop door te hakken.

Marco van Basten officieel nieuwe bondscoach

De kogel is door de kerk. Marco van Basten en John van 't Schip worden echt de nieuwe bondscoach en assistent-coach van het Nederlands elftal. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) en de twee oud-internationals hebben woensdagavond een akkoord bereikt over een contract tot en met het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. De KNVB maakte het nieuws vanmiddag officieel bekend.

Het duo zal pas aanstaande maandag gepresenteerd worden, dit omdat de twee hun verplichtingen jegens Ajax willen nakomen. Ze zijn nu nog met hun team Ajax 2 op trainingskamp, dat zaterdag wordt afgesloten met een oefenduel. Hun opvolgers bij Ajax 2 zullen John van den Brom en Fred Grim worden.

Van Basten en Van 't Schip hebben Rob Witschge en Stanley Menzo al gepolst als respectievelijk assistent- en keeperstrainer van Oranje. Maandag zal hier meer over bekend worden gemaakt. Kees Jansma is in ieder geval al aangesteld als nieuwe perschef.

Vladimir Poetin niet blij met kauwgomkauwers

bagoas vertaalde en had ons via de nieuws-submit te melden:

De Russische president Vladimir Poetin was op het afgelopen EK Voetbal niet erg blij met het gedrag van zijn landgenoten op het veld. Hij vond het zelfs zo ver gaan dat hij hoogstpersoonlijk contact opnam met Leonid Tjagatsjev, voorzitter van het Russisch Olympisch Comité.

Aanleiding was het gedrag van de spelers van het Russische team tijdens het spelen van het volkslied. Daar waar andere landen het volkslied uit volle borst meezongen, stonden de Russen er wat verveeld bij, kauwend op een stukje kauwgom. Tjagatsjev gaf de boodschap door aan Vjatsjeslav Koloskov, voorzitter van de Russische voetbalbond, die zijn spelers vervolgens, naar verluidt niet al te vriendelijk, op het matje riep.

"Ik vertelde hen dat ze het volkslied ernstiger moeten nemen. Andere teams zingen niet alleen, maar de uitdrukking op hun gezichten toont dat ze alles willen doen om de vijand te verslaan. En die van ons? Ze kauwen wat en glimlachen", aldus Koloskov. Het mocht niet baten; Rusland werd in de eerste ronde van het EK uitgeschakeld.

Amsterdam gaat nieuwe slogan inzetten

Icoon Binnenlands nieuwsAmsterdam heeft een nieuwe slogan waarmee het zichzelf wil promoten. Nadat de stad zich in de jaren tachtig probeerde te onderscheiden met 'Amsterdam heeft het', heeft reclamebureau KesselsKramer de nieuwe leus 'I AMsterdam' verzonnen. Wethouder Frits Huffnagel spreekt van een "sterk, internationaal concept, dat dient als logo en slogan ineen".

De wethouder van Economische Zaken had de slogan eigenlijk pas eind september willen lanceren. Hij benadrukt het belang van een pakkende slogan. "Aan een slogan als I Love New York kun je wel zien dat een goed concept een lang leven heeft. Die leus is eind jaren zeventig ontwikkeld en nog steeds uiterst succesvol," aldus Huffnagel (VVD). De stichting Amsterdam Partners moet de Nederlandse hoofdstad de komende tijd gaan promoten bij toeristen, bewoners en bedrijven. Het is de bedoeling dat het nieuwe motto op alle brieven, folders en posters van de gemeentelijke bedrijven en diensten te zien zal zijn.

Nederlandse man wil geen roze dragen

Nederlandse mannen hebben het niet zo op roze als kleur voor hun kleding. De kleur staat 'officieel' in de top drie van modekleuren deze zomer, maar de mannen willen er vooralsnog niet aan. Dit blijkt uit een onderzoek onder 535 mensen, gehouden in opdracht van wasmiddelmerk Robijn.

"Wat een homokleur", "ik ben toch geen wijf" en "flikker op met je roze" zijn veel gegeven antwoorden op de vraag "Wat vind jij van roze als kleur voor je kleding?" Eén op de tien mannen gaf overigens toe de kleur stiekem wel mooi te vinden, maar bang te zijn voor negatieve reacties van anderen.

Blauw blijft favoriet bij zowel mannen als vrouwen. Deze kleur geeft mensen, net als zwart, een zelfverzekerd gevoel en wordt zowel naar het werk als in de vrije tijd gedragen. Een ander voordeel vindt men dat blauw en zwart gemakkelijk te combineren zijn met andere kleuren.

De mensen denken ook aan de kleur van de kleding van iemand te kunnen zien hoe iemand zich voelt. Ruim zestig procent van de ondervraagden meent bijvoorbeeld dat iemand die felle kleuren draagt extravert is. De helft vindt dat dragers van opvallende kleuren vrolijke en gezellige mensen zijn.

Verplichte tassencontrole in Limburgse supers

Klanten die hun boodschappen doen bij supermarkten in de Limburgse plaatsen Sittard, Geleen en Born moeten vanaf 4 oktober verplicht hun tassen laten zien bij de kassa. De maatregel is bedoeld om winkeldiefstal tegen te gaan. Klanten die hun tas niet willen laten zien, kunnen deze bij de ingang in een kluisje achterlaten.

De actie is een samenwerkingsverband van ondernemersvereniging Lozo, de gemeente, de politie en bureau Halt. Volgens Tom Poelen van Lozo doen er rond de 25 supermarkten mee aan de actie. Daartoe behoren ook de winkels van grotere ketens zoals Albert Heijn, Edah en C1000. "Juist door allemaal samen mee te doen aan de tassencontrole, zet je de consument voor het blok. Die weet dan dat hij geen keuze meer heeft, maar dat hij gewoon zijn tas moet laten zien of de tas anders beter thuis kan laten. Dat is de kracht ervan." Enkele prijsvechters zoals Aldi en Lidl doen niet mee met het project.

Sinds 1 juli moeten supermarktklanten in Weert ook hun tas laten zien bij de uitgang. Volgens Poelen is gebleken dat klanten de controles accepteren en zelfs waarderen. "Zij stellen het op prijs dat er op een professionele manier met criminaliteit wordt omgegaan."

Ook de regio's Venray en Parkstad (Heerlen en omgeving) hebben interesse getoond.

Gevaarlijke Zweedse crimineel ontsnapt

Uit een extra beveiligde inrichting in de Zweedse hoofdstad Stockholm zijn gisteren vier gevangenen ontsnapt. Eén van hen, de 31-jarige Tony Olsson, geldt als één van de gevaarlijkste criminelen van het land.

De vier wisten te ontsnappen door cipiers met een wapen te overmeesteren. Buiten de gevangenispoorten werd het kwartet opgewacht door twee zwaarbewapende mannen in een rode Saab. Direct na de ontsnapping is een grote klopjacht georganiseerd, waarbij één van de gedetineerden gearresteerd kon worden. Ook de vluchtauto is inmiddels gevonden. Olsson is echter nog op vrije voeten.

De neonazi werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de moord op twee agenten in mei 1999. Hij vluchtte naar Costa Rica, maar kon in juni van hetzelfde jaar gearresteerd worden, waarna hij werd uitgeleverd aan Zweden.

In verband met de ontsnapping is de Zweedse minister van Justitie Thomas Boström teruggekeerd van zijn vakantieadres. Hij stelde direct een commissie in die onderzoek gaat doen naar de uitbraak. Boström stond eerder dit jaar al onder druk wegens de ontsnapping van drie gedetineerden uit een andere extra beveiligde inrichting. De oppositie heeft inmiddels het aftreden van de bewindsman geëist.

Man legt zelf zebrapad aan

Icoon Binnenlands nieuwsEen 21-jarige inwoner uit Den Haag heeft vannacht een tijdelijke functie als wegwerker op zich genomen. Hij was op de Groot Hertoginnelaan een illegaal zebrapad aan het aanleggen met een witte spuitbus.

De man was trots toen de eerste auto stopte voor zijn werk. Helaas voor hem was de witte auto met blauw zwaailicht er een van onze beste vrienden, de politie. Zij stonden op hun strepen en hielden de man aan. De Hagenaar moest zijn spuitbus inleveren en kreeg een proces-verbaal. Volgens de politie vond de man het nodig om op die plek een zebrapad aan te leggen.

Fons Spooren 1,5 jaar de cel in voor ontucht

Skeffie had ons via de nieuws-submit te melden:

Fons Spooren moet anderhalf jaar de gevangenis in voor ontucht met minderjarige jongens. Daarmee is de straf hoger dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Het OM vroeg om 18 maanden waarvan zes voorwaardelijk. De rechter veroordeelde Spooren echter tot twee jaar en drie maanden cel, waarvan negen voorwaardelijk.

De rechter achtte Spooren verantwoordelijk voor zware mishandeling. De voormalig financieel directeur van PSV wist dat hij besmet was met het HIV-virus, maar had toch onveilige seks met minderjarige jongens. Sommigen waren niet ouder dan dertien jaar. Spooren, die zijn slachtoffers oppikte in het Eindhovense Anne Frank-plantsoen, houdt vol dat zijn sekspartners er volwassen uitzagen en hij ze ook alszodanig beschouwde.


Fons Spooren verdwijnt voor 1,5 jaar achter de tralies

Basso wint Acht van Chaam

Ivan Basso heeft woensdagavond de Acht van Chaam gewonnen.

De Italiaanse wielrenner, de nummer drie van de Tour de France, reed in de slotfase weg uit een groep van vijf man. Daarin zaten verder Max van Heeswijk, de Noor Thor Hushovd, Servais Knaven en de Deen Michael Rasmussen.

Basso ging, met een voorsprong van honderd meter op zijn achtervolgers, als winnaar over de streep. Van Heeswijk versloeg Hushovd in de sprint om de tweede plaats.

Patty Harpenau te gast bij Oprah Winfrey

Patty Harpenau maakt binnenkort haar opwachting bij niemand minder dan Oprah Winfrey. De Nederlandse kunstenares en schrijfster gaat haar boek 'Ken je eigen hoofdmenu' promoten in het nog altijd populaire praatprogramma van de Amerikaanse presentatrice.

Het dieetboek gaat over hoe je verantwoord kunt afvallen zonder dat je last krijgt van het jojo-effect. Oprah, die vroeger dik was, weet als geen ander hoe lastig het jojo-effect is, waarbij je snel afvalt, maar ook net zo snel weer aankomt.

Over een paar weken reist Harpenau af naar de Verenigde Staten om te vertellen over 'Ken je eigen hoofdmenu.' Het boek wordt momenteel in het Engels vertaald. De uitgever hoopt zo snel mogelijk het boek in de Amerikaanse winkels te hebben liggen.

LemonTonic (dating service)

Microsoft heeft sinds kort een nieuwe datingservice geintroduceerd.
Ik kwam er via via toevallig op terecht en moet jullie eerlijk zeggen dat ze hier een goed stuke techniek in elkaar hebben gezet. Het is een soort orkut alleen als je nu inschrijft mag je een half jaar gratis proberen. Je kunt foto's uploaden, films, stemmen. Een soort uitgebreide CU2. Alleen bij LemonTonic kun je ook MSN messanger gebruiken.

LemonTonic Dating Service

Akkoord KNVB Van Basten Van 't Schip

De Telegraaf meldt dat er gisterenavond een akkoord is bereikt tussen de KNVB en de trainers Marco van Basten en John van 't Schip. De twee gaan voor vier jaar aan de slag als bondscoaches.

Naar verluidt zal de KNVB vanmiddag een persbericht uitgeven waarin het nieuws wordt bekend gemaakt. De presentatie van de twee moet echter nog vier dagen wachten, omdat ze eerst het trainingskamp met Jong Ajax willen afmaken. Bij die presentatie zal hoogstwaarschijnlijk ook het begeleidingsteam worden bekend gemaakt.

Van Basten en Van 't Schip tekenen een contract tot 2008. Hoewel er wel evaluatiemomenten in zitten, zitten er geen prestatieclausules in het contract. Van Basten zal het aanspreekpunt worden bij Oranje. Het begeleidingsteam zal waarschijnlijk bestaan uit assistent-trainer Rob Witschge, keeperstrainer Stanly Menzo en perschef Kees Jansma.

Update:
De KNVB heeft inmiddels het akkoord met Van Basten en Van 't Schip bevestigd. De nieuwe technische staf van het Nederlands elftal zal aankomende maandag, 2 augustus, in Zeist worden gepresenteerd.

'Keepersvangbal afschaffen voorkomt gelijkspel'

Icon Sport - VoetbalDe hoogleraar sportlogistiek Sierksma uit Groningen heeft een volgens hem eenvoudige oplossing om een gelijkspel in een voetbalwedstrijd te voorkomen, dan die van FIFA-baas Sepp Blatter die hij voorgesteld had voor EURO2004. De hoogleraar heeft namelijk berekend dat bij het afschaffen van de keepersvangbal er voor 50 procent meer gescoord gaat worden, waardoor gelijkspelen vrijwel volledig verdwijnen.

FIFA-baas Blatter stelde namelijk voor het EK 2004 in Portugal voor om bij een gelijkspel toch een winnaar af te dwingen via strafschoppen. De hoogleraar zei hierover: "Natuurlijk zijn strafschoppen enerverend, maar de spannende serie na de 0-0 van Nederland-Zweden weegt niet op tegen de 120 saaie minuten die eraan vooraf gingen."

Het afschaffen van de keepersvangbal zou dit kunnen veranderen. De doelman mag de bal niet meer vangen binnen zijn strafschopgebied, maar wel wegstompen. Vangt de keeper wel de bal dan moet dat bestraft worden met een handsbal en een gele kaart. De hoekschoppen worden door deze regel gevaarlijker en bieden meer kans op een doelpunt. "Daarmee zal met deze regel voetbal aantrekkelijker worden als kijksport en zal de door Blatter verguisde brilstand tot het verleden behoren", aldus Sierksma

Thorpe beschuldigt tegenstanders

Ian Thorpe heeft in de aanloop naar de Olympische Spelen sommige tegenstanders in Athene beschuldigd van doping. Hij noemde geen namen, maar volgens hem zijn er zwemmers die in Athene gedopeerd aan de start zullen verschijnen.

In een interview met Australische tv-station Channel 7 deed hij zijn uitspraken. Zijn uitspraken zetten meteen druk op de ketel en veel zwemmers zullen het hem niet in dank afnemen. Vorig jaar deed hij soortgelijke uitspraken voorafgaande aan de wereldkampioenschappen in Barcelona.

Thorpe zei letterlijk: "In het verleden heb ik zeker tegen gedrogeerde zwemmers gestreden. Het zou naïef zijn om te denken dat iedereen in Athene ineens helemaal schoon is."

De internationale zwemfederatie reageerde verbolgen: "Ze zijn onacceptabel. Hij beschuldigt zijn collega's in Athene zonder enige vorm van bewijs. Mede dankzij ons anti-dopingbeleid geloven wij dat zwemmen een schone sport is. Wij betreuren de uitspraken van Thorpe dan ook zeer."

Puma klaagt de FIFA aan

Puma, fabrikant van sportartikelen, heeft de FIFA aangeklaagd. Het bedrijf wil een schadevergoeding, omdat het het tenue van Kameroen bij het Afrikaanse kampioenschap werd verboden.

Puma had voor Kameroen een geheel nieuw voetbaltenue ontworpen. Strak om het lichaam zittend en bestaand uit één stuk. Dit tenue werd door de FIFA verboden en nadat Kameroen er toch mee speelde, kreeg het team in eerste instantie een flinke straf. Die straf werd later wel verzacht door de FIFA. Puma voelt zich door de beslissing van de FIFA benadeeld en stapt naar de rechter voor een schadevergoeding.

''Gay Parade A'dam bloter dan ooit''

De Gay Parade die op zaterdag 7 augustus in Amsterdam door de grachten zal varen, moet nog bloter en ondeugender zijn dan voorgaande jaren. Dat heeft de organisator Gay Business Amsterdam, S. de Haan, laten weten. Vorig jaar was er ook al een oproep voor meer bloot om de ''vertrutting'' tegen te gaan.

Volgens De Haan zal het publiek niet worden geconfronteerd met expliciete seks op de boten. Wel met veel bloot: ''Er vaart een darkroom mee en overal waar mogelijk zetten we paaldansers in. Men krijgt een spannende en sexy parade te zien. Het blijft een Gay Parade, geen bloemencorso.''


Dit jaar doen 75 boten mee tijdens de parade, waaronder internationale organisaties als Amnesty International. Vorig jaar trok de botenstoet vol homo's 300.000 bezoekers.

Oranje verliest eerste wedstrijd HHW

Het Nederlandse honkbalteam heeft woensdag hun eerste nederlaag geleden tijdens de Haarlemse Honkbalweek. Tegen aartsrivaal Italië werd het 1-3.

Oranje kwam in de eerste inning nog wel op een 1-0 voorsprong, maar de Italianen scoorden in de vierde slagbeurt drie innings. Nederland staat nog wel eerste met vier punten uit drie wedstrijden, maar Italië en Cuba staan nu op gelijke hoogte. De nummer 1 en 2 spelen zondag de finale.

De bondscoach van het Nederlandse honkbalteam, Robert Eenhoorn, heeft zijn contract met de KNBSB verlengd. De 36-jarige Rotterdammer blijft nu tot de Olympische Spelen van Peking 2008. Eenhoorn is bondscoach sinds 2001 en was zelf in het verleden ook een succesvolle honkballer.

Een van The Simpsons blijkt homo

ircle had ons via de nieuws-submit te melden:

Een van de figuren uit de tekenfilmserie The Simpsons komt binnenkort uit de kast. Wie het is wil bedenker Matt Groening van de serie niet zeggen. Volgens hem is het een persoon die al een tijdje meedoet.

De speculaties zijn dan ook in volle gang. Als kansrijk gelden Waylon Smithers en een of beide schoonzussen van hoofdpersoon Homer Simpson. In de aflevering met de 'coming-out' kunnen homo's uit Springfeld, de stad waar alles zich afspeelt, trouwen. Op die manier wil de stad wat extra geld verdienen. In januari is de aflevering in Amerika te zien.

Geweld hindoes en moslims India eist levens

In India zijn de afgelopen dagen drie mensen om het leven gekomen en een aantal gewonden gevallen bij ernstige rellen tussen moslims en hindoes. Woedende menigtes staken zeker 43 winkels en twee moskeeën in brand.

De religieuze twist vond plaats in de Indiase stad Veraval. De uitbraak van geweld begon toen een moslimjongen een hindoemeisje had lastiggevallen.

Inmiddels patrouilleert de politie met duizenden agenten door de straten, en is een uitgaansverbod ingesteld. In de deelstaat Gujarat waar de kustplaats Veraval ligt, vonden in 2002 bij bloedige rellen tussen moslims en hindoes zeker 1000 mensen de dood.

FOK!kers kiezen de FOK!Film Top 100

In het subforum Film, Tv en Radio van het FOK!forum wordt momenteel voor het derde achtereenvolgende jaar de FOK!Film Top 100 gekozen. Users hebben tot 27 augustus de mogelijkheid hun favoriete films door te geven. Ze kunnen daarbij kiezen tussen het deponeren van een persoonlijke top 100, top 50, top 25 of top 10.

Zowel in 2002 als in 2003 kwam de film Pulp Fiction van regisseur Quentin Tarantino als grote favoriet van de FOK!users naar voren. Andere hoog genoteerde filmhits waren The Matrix, Fight Club en The Godfather. Opvallend bij beide vorige edities is het hoge aantal films van na 1990 in de lijst.



Pulp Fiction, in 2002 en 2003 favoriet van de FOK!kers
Wil je mee helpen met het bepalen van de lijst dan is je filmvoorkeur welkom in het topic Fok! Film Top 100 2004 op het FOK!forum. Lees wel de regels, in de openingspost van dat topic, goed door. De uitslag zal zowel op het forum als op de frontpage worden geplaatst.

R'dams paar vervolgd voor marteling kroost

In september moet een Rotterdams echtpaar voor de rechter verschijnen wegens het ernstig mishandelen van hun drie kleine kinderen. Dat heeft het openbaar ministerie in Rotterdam gisteren laten weten. Vader Dennis G. en zijn vrouw zouden de afgelopen drie jaar met regelmaat op weerzinwekkende wijze hun kroost hebben afgetuigd.

Zo zouden de kinderen, inmiddels drie, vijf en zeven jaar oud, door hun ouders over hun hele lichaam voortdurend zijn geschopt en met een riem zijn bewerkt. Daarnaast werden ze tegen het hoofd gestompt en geslagen, in enkele gevallen met een schoen. Verder werden ze aan hun haren getrokken en in hun vingers gebeten. Ook kregen soms dagen achtereen niets te eten en werden doodsbang gemaakt door hun vader, die als een wildeman tafels en stoelen omvertrekkend tierend door het huis rende. Ook zou hij zijn kinderen, twee jongens en een meisje, regelmatig ernstig hebben bedreigd.

Tot ongenoegen van justitie heeft de rechtercommissaris Dennis G. na enkele weken voorarrest onlangs op vrije voeten gesteld. Tot de rechtszaak in september is hij in ieder geval vrij man. De drie kinderen zijn door de Raad voor de Kinderbescherming weggehaald en elders ondergebracht.

Sleutelfiguur Watergate-schandaal overleden

Nood-kloon vertaalde, herschreef en submitte het volgende nieuwsbericht:

Icoon Buitenlands nieuwsFred LaRue, een sleutelfiguur in het Watergate-schandaal en een hooggeplaatste medewerker van de voormalige Republikeinse Amerikaanse president Nixon, is zaterdag op 75-jarige leeftijd overleden. Hij stierf een natuurlijke dood. LaRue werd dinsdag gevonden door een kamermeisje van het hotel waar hij verbleef. Volgens lijkschouwer Gary Hargrove was hij al op zaterdag overleden.

LaRue werd bekend als de geldverstrekker die zwijggeld betaalde aan de deelnemers van de inbraak in het Watergate complex, waar het hoofdkwartier van de Democraten gevestigd was.

Hij was in 1972 aanwezig bij een bijeenkomst in het vakantiehuis van Nixon, in Key Biscayne (Florida). Daar werden de plannen gesmeed voor de inbraak in het Watergate complex, die er uiteindelijk mede voor zorgde dat Nixon herkozen werd. Zowel de politieke carrière van Nixon, van LaRue als van andere naaste medewerkers van Nixon eindigde door dit schandaal.

Nixon kreeg amnestie van zijn opvolger, president Gerald Ford. LaRue werd destijds veroordeeld tot 4,5 maanden gevangenisstraf wegens samenzwering en het tegenwerken van justitie.

LaRue sprak tegen dat hij 'Deep Throat' was, de mysterieuze informatiebron voor de journalisten Bob Woodward en Carl Bernstein, die het schandaal door deze bron ontrafelden. Hij zei dat de bron een combinatie was van verschillende personen.

Nadat LaRue zijn gevangenisstraf had uitgezeten, keerde hij terug naar zijn thuisstaat Mississippi om het familiebedrijf te runnen, dat handel dreef in de olie en onroerend goed. Het Watergate schandaal is later verfilmd als 'All the president's men'.

Dustin Hoffman redt slachtoffer bijensteek

Icoon Showbiz nieuwsDe Amerikaanse acteur Dustin Hoffman heeft op het strand van Malibu een vrouw gered die allergisch reageerde op een bijensteek. Zijn eigen vrouw is eveneens allergisch voor bijensteken en daarom heeft het tweetal altijd een injectieset voor noodgevallen bij zich. Toen Dustin, die samen met zijn vrouw in ligstoelen bij hun standhuis zat, zag dat de vrouw gestoken was en allergisch reageerde, pakte hij de injectieset en rende naar haar toe.

''Ik voelde hoe mijn ogen prikten en opzwollen, net als mijn lippen. Terwijl ik voelde hoe mijn keel dichtgeknepen werd door de zwelling, zag ik een gezicht dat me bekend voorkwam. Ik wist dat het Dustin Hoffman was, maar tegelijkertijd besefte ik dat ik dood kon gaan'', aldus het slachtoffer Lydia Graham. Hoffman gaf de vrouw de benodigde injectie, waarna het echtpaar Hoffman haar uitnodigde op hun terras bij te komen.

Subheader
Acteur Dustin Hoffman

Politie schiet twee honden dood

yohan.nl herschreef, vertaalde en submitte het volgende nieuwsbericht:

Icoon Binnenlands nieuwsTwee honden zijn gisteren in Kootstertille (Friesland) door politieagenten doodgeschoten, omdat ze een gevaar voor de omgeving vormden. Een derde hond kon worden gevangen en is naar een asiel gebracht. De Rottweilers bewaakten een bedrijventerrein en waren losgebroken.

Volgens de politie vertoonden de Rottweilers agressief gedrag. Ze heeft nog geprobeerd contact te zoeken met de eigenaar, maar die was op vakantie.

De eigenaar van de honden heeft inmiddels zijn afschuw geuit over de werkwijze van de politie. Volgens hem zijn de honden volkomen ongevaarlijk en had de politie verdovingspijlen moeten gebruiken. Hij overweegt gerechtelijke stappen tegen de agenten te ondernemen.

'Europa kan een bloedige oorlog verwachten'

Icoon Buitenlands nieuwsDe Abu Hafs al-Masri Brigade, die claimt verbonden te zijn met het terroristennetwerk Al-Qaida, heeft vandaag een verklaring uitgegeven waarin staat dat Europa een 'bloedige oorlog' kan verwachten. Volgens de groep had Europa het 'vredesaanbod' van Osama Bin Laden niet af moeten slaan.

Osama Bin Laden bood op vijftien april een vredesbestand aan. Hij wilde niet langer 'in oorlog' zijn met ons continent, maar stelde wel als voorwaarde dat Europa een vreedzame opstelling ten opzichte van moslims zou aannemen. Dat betekende dat de Europese troepen binnen drie maanden uit Irak moesten worden teruggetrokken. Op vijftien juni liep het bestand af. Europa weigerde op het aanbod in te gaan.

Volgens de Brigade is Berlusconi doelwit nummer één. Berlusconi is een van de trouwste bondgenoten van de Verenigde Staten en heeft zich in het verleden negatief uitgelaten over de moslimwereld.

De groep militanten die nu met dit dreigement komt heeft eerder de verantwoordelijkheid voor de treinaanslagen in Madrid opgeëist.

'Martelingen door foute uitspraak Oranjespelers'

Icoon Irak nieuwsIn Irak zijn gevangenen gestraft door Britse militairen als ze de namen van de spelers van het Engelse en Nederlandse voetbalteam niet goed konden uitspreken. Tevens zouden Irakezen geschopt en geslagen zijn door Britse militairen, soms met de dood tot gevolg.

Dit zegt een Iraakse getuige in het High Court in Londen. Hier loopt een proefproces die de familie van overleden Irakese gevangenen hebben aangespannen. Britse militairen zouden de mensen tijdens hun gevangenschap hebben gedood. Met het proces hopen de families dat de Britse regering alsnog een onafhankelijk onderzoek doet naar de sterfgevallen.

Kosten mentaal verzuim; miljoenen euro's

Icoon Binnenlands nieuwsWerknemers die wel aanwezig zijn op de zaak, maar mentaal niet bezig zijn mét de zaak, kosten het bedrijfsleven enorm veel geld. Zo zou een bedrijf met honderd werknemers jaarlijks een ton tot 180.000 euro verliezen op elke procent mentaal verzuim, aldus Hans Visser van het Organisatiebureau United Sense woensdag in het NRC.

Niet het praatje bij de koffieautomaat, maar zaken als drie kwartier internetten voor privé-doeleinden, tegen een collega klagen over de chef, kopietjes maken voor de sportvereniging, alvast een boodschappenlijstje maken of de telefoon niet opnemen omdat een ander dat maar moet doen, kunnen volgens Visser een bedrijf grote schade toebrengen.

“Mentaal verzuim wordt veroorzaakt door spanningen, onvrede, onmacht en zelfbescherming of een combinatie daarvan”, aldus Visser, en het verspreidt zich als een virus. Mentaal verzuim gebeurt niet altijd bewust. Het komt voor dat werknemers ertoe worden verleid door de heersende bedrijfscultuur of omdat niemand ingrijpt. Leidinggevenden die niet informeren wanneer iemand vaak een dagje ziek is of conflicten die niet voldoende worden uitgesproken kunnen ertoe bijdragen.

Het gaat niet om iets nieuws maar nu het een naam heeft gekregen worden organisaties er langzaam maar zeker alerter op. Het ministerie van Economische Zaken heeft een subsidie beschikbaar gesteld voor middelgrote en kleine bedrijven om het probleem aan te pakken, maar er is tot nu toe pas één bedrijf dat van deze regeling gebruik heeft gemaakt.

Dit komt door onbekendheid van veel directies met de omvang van het probleem, maar ook omdat managers bevreesd zijn de vuile was buiten te hangen en afdelingschefs bang zijn eruit te vliegen wanneer het mentaal verzuim hoog blijkt te zijn, volgens Visser. Maar dat het belangrijk is om het aan te pakken staat volgens Visser onomstotelijk vast, want volgens hem bepaalt mentaal verzuim meer dan vijftig procent van de instroom naar ziekte.

Ontvoerde Pakistanen in Irak vermoord

Icoon Irak nieuwsDe Arabische televisiezender Al Jazeera meldt dat de twee Pakistaanse mannen die een paar dagen geleden werden ontvoerd zijn vermoord. De zender zegt over beelden te beschikken waarop te zien is hoe de mannen om het leven worden gebracht.

Al Jazeera besloot de beelden niet uit te zenden, ze zouden te gruwelijk zijn. Eerder zond de zender beelden uit waarin de mannen levend te zien waren. Reden voor het ontvoeren van de mannen zou samenhangen met het eventuele vertrek van Pakistan uit Irak. Het land overweegt om zijn soldaten uit Irak te trekken. Tegelijkertijd is een Irakees door dezelfde groepering vrijgelaten, over het waarom hij werd vastgehouden werd niets gezegd.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.