Radio 538 start urban-radiostation

Na de Publieke Omroep (Urban Radio) en het randstedelijke FunX start nu ook Radio 538 met een urban-zender. Op 1 juli moet het station, 'Juize FM', via internet beginnen met uitzenden. De commerciŰle hitzender heeft nu ook al een programma dat 'Juize' heet. In dit programma wordt enkel R&B, soul en hiphop muziek gedraaid. Het nieuwe radiostation moet hier een afspiegeling van worden.

Dj en programmaleider Niels Hoogland en Geoffrey Ensen zullen het nieuwe station gaan leiden. Het nieuwe station moet (stads)jongeren van 10 tot 25 jaar, waaronder veel allochtonen, aan zich gaan binden.

Ondanks dat er al veel urban-radiostation initiatieven zijn gelooft algemeen directeur Jan-Willem BrŘggenwirth van Radio 538 heilig in de toekomst van de nieuwe zender. "ADSL en kabelinternet zullen dit medium populair maken. Draadloze WiFi-netwerken vergroten de mogelijkheden."

Volgens BrŘggenwirth hebben allochtonen gezinnen vaak geen kabelaansluiting. Bij ouderwetse schotels kan vaak slechts ÚÚn televisie of radiozender tegelijk worden benut. Als in de huiskamer de televisie aanstaat, is de rest van de woning derhalve verstoken van tv of radio. Dit verklaart waarom zoveel Marokkaanse en Turkse jongeren via de pc naar urban-stations luisteren.

Vorig jaar probeerde Radio 538 bij de frequentieverdeling nog een aparte FM-frequentie te krijgen voor een urbanstation dat af en toe ook actuele hits speelt. Maar de overheid wees de frequentie toe aan ID&T Radio.

De kosten voor de nieuwe zender worden jaarlijks op 350.000 euro geraamd.