Chauffeur Pim Fortuyn stopt met politiek

Hans Smolders, de voormalige chauffeur van Pim Fortuyn die ook getuige was van de moord op zijn werkgever en te voet achter Volkert van der Graaf aanging, stapt definitief uit de politiek. Directe aanleiding hiervoor is de vorige week mislukte aanslag op hem. Het voormalige Tweede-Kamerlid voor de LPF werd donderdag bij zijn woning bedreigd met een pistool. Rond negen uur in die ochtend belde een onbekende persoon aan bij zijn woning in Tilburg en bedreigde hem met een pistool, waarop hij zei dat Smolders moest stoppen met de politiek.

"Het is de tweede keer dat ik in de loop van een pistool kijk, dat ga ik geen derde keer doen", zo liet Smolders vandaag weten. Destijs achtervolgde de chauffeur van Pim Fortuyn Volkert van der G. op het Mediapark in Hilversum op 6 mei 2002, nadat deze Fortuyn had vermoord.

Smolders: "De gebeurtenis van donderdag heeft een enorme impact gehad. Ik zei toen al dat ik waarschijnlijk zou stoppen met de politiek. Ik heb het weekeinde niet meer getwijfeld. De veiligheid van mijn kinderen en mijn vrouw is belangrijker dan de politiek. Het is voorbij", zei een gedecideerde Smolders.

Na aanleiding van de bedreiging kreeg Smolders politiebewaking. "En ook nu word ik nog bewaakt. Ik denk dat ze in Den Haag flink geschrokken zijn van wat er is gebeurd. Er werd direct serieus gereageerd. Ze wilden natuurlijk niet nog een keer een situatie zoals met Fortuyn."

Smolders was politiek actief in Tilburg met de Lijst Smolders. Daarmee wilde hij in 2006 aan de raadsverkiezingen meedoen. Dat is nu einde verhaal. De politie is nog altijd bezig met het onderzoek naar het incident. Een woordvoerder deelde niet mee zeggen of de beveiliging van de politicus gehandhaafd blijft.